Najnovije

"SRBI SE ISTICANJEM ZASTAVA VEĆ POPISALI": Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji

Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji počeo je 5. septembra i trajaće do 30. septembra. Nekoliko dana pre kraja procesa popisivanja sada je gotovo sigurno jasno da će rezultati biti sporni, te da ih dobar deo stanovništva neće priznati.

Srpske zastave (Foto: jutjub)

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM) Ivan Stoilković kaže da je sa popisom od početka bilo mnogo problema.

- Ovde se radi o jednoj operaciji koja je poprilično metiljava. Popis se ne sprovodi standardnom metodom nego je to kombinacija modernog i tradicionalnog načina popisivanja. Popisni proces se sprovodi bez ikakve kontrole, tako da u tom smislu nismo zadovoljni kako se sve odvija. Pored svega toga, najverovatnije neće biti popisano celokupno stanovništvo Makedonije, jer postoje i pozivi na bojkot – kaže Stoilković.

Nisu ispunjeni zahtevi Srba

On ističe da zahtevi DPSM-a u vezi sa popisom nisu ispunjeni, što je još jedan razlog za sumnju u verodostojnost rezltata.

- Mi smo tražili da prilikom popisivanja idu dva popisivača i to nije prihvaćeno. U domove ljudi dolazi samo po jedan popisivač, a popisni proces se obavlja na laptopu, tako da građanin nema uvid u podatke koje popisivač unosi koji kasnije idu na server Državne popisne komisije. Tražili smo da se popisni podaci izrade u dva primerka, kako bi jedan primerak ostao popisanom građaninu. Nama kao pripadnicima srpskog naroda u Makedoniji to je bilo bitno jer na taj način možemo da se pozivamo na te podatke prilikom ostvarivanja prava na državljanstvo Republike Srbije i druga prava. Ni taj zahtev nije prihvaćen – kaže Stoilković i dodaje da je suština svega nešto sasvim drugo:

- Ušlo se u jedan popisni proces koji po svojoj suštini najverovatnije treba da opravda neke političke procese koji su vezani za brojnost Albanaca u Makedoniji jer se na osnovu toga vuče i politički uticaj u makedonskom društvu.

Srbi se već popisali

Predsednik DPSM-a ističe da je broj Srba u Severnoj Makedoniji znatno veći od onoga što se predstavlja i da je to pokazala nedavna proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Mi preko svakodnevnih aktivnosti utičemo na naše ljude da se izjasne kao Srbi. Tako smo 14. septembra, pre Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uputili poziv Srbima u Makedoniji da obeleže svoje stanove, kuće i profile na društvenim mrežama srpskim zastavama i veoma smo zadovoljni odazivom. Što se nas tiče, mi smo se time popisali. Pokazali smo da u Makedoniji ne živi tako mali broj Srba kako neki pokušavaju da prikažu, bez obzira kakva će biti projekcija popisnih rezultata – rekao je Stoilković.

Smanjivanje broja Srba nije novost

On ističe da manipulacija brojem Srba u Severnoj Makedoniji nije ništa novo i da je to prisutno od prvog popisa u ovoj zemlji.

- Mi zvanične podatke o brojnosti Srba u Makedoniji ne priznajemo još od 1991. godine, kada je napravljen prvi popisni falsifikat. Za taj falsifikat mi imamo i odgovarajuća saznanja. Po rezultatima tog popisa u Makedoniji je živelo 45.000 Srba, a ministar policije je prilikom izlaganja u Sobranju posle rekao da je u međuvremeno podeljeno 16.000 srpskih državljanstava, što bi bilo oko 62.000 naših sunarodnika. Međutim, na sledećem popisu broj Srba je bio 36.000. Dakle, brojka je praktično prepolovljena. To su sve brojevi koji su daleko od realnosti. Ipak, mi nastavljamo bitku jer naša borba nije vezana samo za broj Srba kojim se manipuliše. Naš zadatak je vezan za ostvarivanje stepena političkog uticaja u makedonskom društvu na osnovu kojeg bismo mogli da se izborimo za adekvatniji položaj Srba u Makedoniji – kaže Stoilković.

Predsednik DPSM-a dodaje da Srbi iz Severne Makedonije nisu jedina zajednica koja sumnja u regularnost procesa popisa stanovništva.

- Predsednik turske zajednice u Makedoniji je već dao izjavu da oni neće priznati popis ukoliko broj Turaka ne bude odgovarao brojkama kojima oni raspolažu. Bez obzira na njihovu odluku, i jedan deo makedonske javnosti ga neće priznati, jer dobar deo stanovništva ne učestvuje u popisu. Međutim, neki predstavnik međunarodne zajednice će na kraju da izjavi da je popis organizovan u skladu sa pravilima međunarodne zajednice i time će ga praktično verifikovati. Tako da neće biti posebno značajno da li mi proces i rezultate popisa priznajemo ili ne – kaže Stoilković.

O svesrpskom događaju u Sremskim Karlovcima pročitajte i pogledajte OVDE.

Izvor: 24sedam

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA