Najnovije

GUSKOVA: Albanci krše sva prava Srba

Ruski ekspert za Balkan Jelena Guskova rekla je da se situacija na Kosovu i Metohiji mora rešiti diplomatskim putem.

Jelena Guskova (Foto: Jutjub)

- Vlasti iz Prišine su mislile da će ih ceo svet brzo priznati, ali ovaj proces se odugovlači. Generalno, (tzv.) Kosovo je projekat Sjedinjenih Država, koje su obećale da će dati nezavisnost autonomnom regionu. To nije uspelo, jer mnoge zemlje to ne priznaju. Srbija bi mogla da prihvati nezavisnost ovog regiona, Beograd je učinio ustupke i čak su potpisani ugovori koji su Albancima obezbedili veliku autonomiju. Ali u tim ugovorima nije bilo nezavisnosti, pa Albanci pokušavaju da pokažu Evropi da to zaslužuju i da ih treba priznati kao nezavisnu državu - rekla je Jelena Guskova.

Prema njenim rečima, nekoliko puta je pokušano slanje albanskih trupa na sever pokrajine, gde živi većina Srba. Beograd je na to odgovorio slanjem svojih oružanih snaga do granice.

- Ali Srbija neće moći da pređe ovu granicu i neće uvesti trupe na Kosovo (i Metohiju), jer bi to dovelo do ozbiljnog pogoršanja situacije sa NATO-om - smatra Jelena Guskova.

Kako je primetila, Srbija pokušava da skrene pažnju na ovo pitanje koje se mora rešiti diplomatskim putem. Ona je predložila da se obrati pažnja na to da Albanci, težeći nezavisnosti, krše sva prava Srba koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

- Ne žele da prave ustupke, ne žele da Srbima daju nikakva prava. Pogoršanje situacije dolazi od strane Prištine. Da bi se izbeglo neprijatno pogoršanje situacije, Evropa mora hitno rešiti ovo pitanje - rezimirala je ona za REN TV.

Šta se trenutno dešava na Kosmetu pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA