Najnovije

Kakve su šanse Belorusije u slučaju rata sa Ukrajinom?

Ruski eskeprt za Belorusiju Nikolaj Meževič govorio je o scenariju rata Ukrajine i Belorusije.

Beloruska vojska. (Foto: Tviter video)

Meževiču je bilo teško da nedvosmisleno odgovori na pitanje da li će Republika Belorusija moći sama da odbije ofanzivu trupa NATO -a.

- Čak ni vojska neće moći sa sigurnošću da vam odgovori na to pitanje, ali ubeđen sam da će, ako govorimo samo o jednom smeru napada: sa juga, zapada ili severa, beloruska vojska izdržati. Ako napad bude bio sa svih strana odjednom, to će biti panevropski rat, a Minsk, naravno, neće moći da se nosi sa ovom situacijom. Ali zbog toga Belorusija ima ugovor o specijalnim vezama sa Rusijom. Moskva će svakako pomoći - smatra on.

Mala šansa za sukob

Zahvaljujući ovom sporazumu, nastavio je politikolog, verovatnoća vojnog sukoba između Republike Belorusije i njenih neprijateljskih suseda je izuzetno mala.

- Čak i ako predsednik Ukrajine nema odgovarajuće političko i vojno iskustvo da shvati besmislenost rata s Belorusijom, rukovodstvo Sjedinjenih Država stoji iznad njega i zaprava vlada tom zemljom. U ovom slučaju, čudno, deluje kao stabilizator ponašanja ukrajinske elite. Drugim rečima, sve dok Amerikancima ne bude potreban rat u centru Evrope, Kijev se neće usuditi na agresiju. Bar se nadam - rekao je on za RIA FAN.

Belorusije i Rusija zabrinute su zbog situacije na granici sa Ukrajinom, izjavio je ranije beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Posebna pažnja je na ukrajinskom sektoru (granice) – šta ćemo tamo da radimo. Vidite, oni tamo u Ukrajinu dovlače trupe NATO-a. Pod maskom centara za obuku oni faktički stvaraju baze. Sjedinjene Američke Države prave baze u Ukrajini. Jasno je da na ovo moramo reagovati - istakao je Lukašenko, prenosi pres-služba predsednika.

Sastanci sa Putinom

Prema njegovim rečima, o ovoj temi se više puta razgovaralo na sastancima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
- Predsednik Rusije i ja smo održavali i održavamo konsultacije po ovom pitanju i složili smo se da tu treba preduzimati neke mere. U suprotnom ćemo sutra na samoj granici Belorusije i Rusije imati situaciju koja je za nas neprihvatljiva. Sve do raspoređivanje raketa odgovarajućeg dometa. Nismo se za to pretplatili i to ne možemo da dozvolimo - istakao je šef Belorusije.

Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA