Najnovije

VOJSKA SRBIJE NA DVA KILOMETRA OD JARINJA: Oklopna vozila "lazar" i "miloš " u pripravnosti (VIDEO)

Protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u drugu sedmicu.

Vojska Srbije u blizini Jarinja (Foto: RTS printskrin)

Na dva kilometra od administrativnog prelaza Jarinje nalazi se Vojska Srbije sa četiri oklopna vozila - dva "lazara" i dva "miloša", kao i njeni pripadnici koji patroliraju putem koji vodi do Jarinja.

Podsetimo, Vojska Srbije poseduje bazu koja je u blizini Jarinja i u povišenoj je borbenoj gotovosti zbog situacije na severu Kosmeta, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadletale su i borbene letelice Vojske Srbije.

Na terenu nema nagoveštaja skorog rešenja, javlja reporter RTS-a. Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška–Leposavić i Ribariće – Zubin Potok.

Okupljeni Srbi, koji su tu već osmi dan, ponavljaju da će Beograd i Priština sesti za pregovarački sto i u Briselu doći do rešenje.

Jutros u 4.00 izvršena je smena pripadnika Rosu i, kao i ranije, protekla je mirno, bez provokacija Srba.

Kosovski portali prenose najave da će albanski premijer Edi Rama danas zvanično posetiti Prištinu, u koju stiže nakon zasedanja Generalne skupštine UN.

On će, kako je najavljeno, imati sastanak sa predsednikom prištinske vlade Aljbinom Kurtijem, ali ne sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani i predsednikom skupštine u Prištini Glaukom Konjufcom.

Već tri dana naletali su i ratni vazduhoplovi snaga bezbednosti Srbije. Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, naleti "orlova" i "migova 29", i nalet dva "orla" u niskom letu. Prostor je nadletao i helikopter Kfora.

Jučerašnji naleti aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva i helikoptera Kfora odvijali su se u vreme kada su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, obišli deo vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raški, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

S njima je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Vučić odustao od kovid pasoša. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA