Najnovije

BIO JE UZ MAJORA TEPIĆA DO POSLEDNJEG TRENUTKA: Zaslužio je da bude opevan kao junak (VIDEO)

Stojadin Mirković — Cole (Gornje Leskovice, 14. januar 1972 — Bedenik, 29. septembar 1991) bio je vojnik Jugoslovenske narodne armije na redovnom odsluženju vojnog roka.

Zahvalnica herojima (Foto: Jutjub)

Rođen je 14. januara 1972. godine u selu Gornje Leskovice, opština Valjevo, odakle je posle regrutacije otišao 28. decembra 1990. godine na redovno služenje vojnog roka u Banju Luku. Posle završene obuke za vozača vojnog transportera prekomandovan je u VP 4848/16, Bjelovar i u centralno skladište borbenih sredstava u selu Bedenik kod Nove Rače, udaljenom dvadesetak kilometara od Bjelovara.

Posle blokade hrvatskih paravojnih formacija, major Milan Tepić je bio primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu. Ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, Tepić je digao 29. septembra 1991. godine u vazduh vojno skladište i sebe. Tom prilikom je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, kada je njegov transporter iz kojeg je dejstvovao pogodila „zolja”.

Posle nepune četiri godine od pogibije njegovi posmrtni ostaci su dopremljeni iz Hrvatske i 18. jula 1995. godine sahranjeni uz vojne počasti u rodnom selu.

NJemu u čast, otkrivena je bista u dvorištu OŠ „Miloš Marković” u Gornjim Leskovicama, dok je svojevremeno za herojsko delo, Stojadinu posthumno dodeljeno najveće gradsko priznanje „Septembarska povelja” i Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti I stepena.

Povodom 30. godišnjice smrti heroja Stojadina Mirkovića, grupa Prkos je snimila novu pesmu posvećenu njemu. Poslušajte:

O ulasku novih igrača u pregovore Beograda i Prištine pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA