Najnovije

KIJEV IZJAVIO DA RAT U DONBASU MOŽE DA SE OBUSTAVI: Samo je potreban telefonski poziv jednog čoveka

Rat u Donbasu može se zaustaviti za jedan minut pozivom predsednika Rusije Vladimira Putina. Ovo je u intervjuu za „Ukrajinske vesti“ izjavio predstavnik Kijeva u trilateralnoj kontakt grupi (TKG), savetnik šefa Kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

Bataljon Donbas (Foto: Predsedništvo Ukrajine)

On smatra da će se, dok ruski lider ne donese ovu odluku, neprijateljstva u jednom ili drugom obliku nastaviti, koliko god se ukrajinska strana trudila.

„Mir je dvosmerni proces i mogao bi se dogoditi kada rusko rukovodstvo pristane na mir. Rat u Donbasu može se zaustaviti u jednom minutu pozivom Putina, ali dok on ne donese ovu odluku, koliko god se mi trudili u ovom ili onom obliku, ova neprijateljstva će se nastaviti", rekao je Arestovič.

Glavni razlozi za zaoštravanje situacije u Donbasu, prema njegovom mišljenju, su nastavak rada u „normandijskom formatu“ i osveta predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom za njegovu posetu Sjedinjenim Državama.

„Razlog nedavnog pogoršanja je, pre svega, nastavak rada„ '’normandijskog formata“. Bio je sastanak političkih savetnika u režimu video konferencije i same Minske grupe ... Drugo, ovo je osveta Zelenskom za njegovu posetu Sjedinjenim Državama“, rekao je predstavnik Kijeva u TKG.

Osim toga, među razlozima zaoštravanja u regionu, Arestovič je  naveo rusko-beloruske vežbe nazvao „Zapad-2021“ i izbore za Državnu Dumu.

Savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine redovno daje kontroverzne i čudne izjave. Tako je u septembru Arestovič rekao da će u slučaju „napada“ na Ukrajinu lovaca Vazdušno -kosmičkih snaga Rusije isti biti oboreni „u velikom broju“. Pre toga je predložio da se promeni naziv zemlje u „Rus-Ukrajina“, a ukrajinski jezik preimenuje u „ruski“.

Uznemirujući snimak ubistva pripadnika beloruskog KGB-a možete da pogledate OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA