Najnovije

UKRAJINSKI PUKOVNIK OTKRIVA ŠTO JE PUKLA KONTRAOFANZIVA: Sedam dana smo uzaludno lutali

Vrlo jasno i precizno.

Dok je pokušavao da zauzme položaje sa svojim vojnicima, pukovnik Viktor Sikoza je primio uznemirujuće vesti. Rusi su iza njega podigli još jedno utvrđenje.

Protraćeno je sedam dana ratovanja na Malteni. „I dalje grade utvrđenja“, rekao je Sikoza.

Upravo ove odbrambene strukture usporavaju napredak ukrajinskih trupa na jugu zemlje. Sikozine trupe, ili 36. brigada marinaca, predvode ukrajinski napad na uzvišice koje drže ruske snage. Brigada je za sada prešla osam kilometara.

Priče poput Sikozine mogu se čuti i od drugih ukrajinskih komandanata koji su napali utvrđene ruske položaje. Tokom protekle nedelje, Sikoza je nadgledao kontraofanzivu na šumu, koja je delimično okružena močvarama.

Rusi su postavili mine na jedino parče zemlje koje je dovoljno čvrsto da izdrži težinu oklopnih vozila. Zato je napad morala da izvrši pešadija. Sikozini marinci su ušli u šumu i sukobili se sa Rusima, koji su bili nedaleko od njih. Ruska jedinica koja je brojala oko 80 vojnika kopala je rovove u šumi.

Sikoza je rekao da je prekretnica u bici došla nakon što su njegovi vojnici zauzeli dva bunkera i rov na ivici šume. Ukrajinci su ovim potezom presekli ruski lanac snabdevanja i naterali ih na povlačenje.

Sikozini vojnici su motivisani, žele da zauzmu položaje i žele da zarobe ruske vojnike - 36. brigada marinaca borila se u Marijupolju tokom prvog meseca rata, a Rusi su je opkolili i zarobili više od 1.000 marinaca.

„Želimo da razmenimo zarobljene Ruse za naše dečake“, rekao je Sikoza.

KENEDI MLAĐI SPOMENUO SRBIJU: Kasetne bombe smo korisitili kada smo...

Sikozin napad na jug Ukrajine je lične prirode. Ukrajinski pukovnik je napustio Krim kada su ga Rusi nelegalno anektirali 2014. godine. Ako ukrajinska kontraofanziva uspe, onda bi Kijev mogao da upotrebi artiljeriju da udari prevlaku koja vodi ka poluostrvu i ugrozi ruske lance snabdevanja.

Međutim, kontraofanziva ne ide po planu, a to je priznao čak i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zapad se takođe nadao da će kontraofanziva biti brža, a američki zvaničnici izveštavaju da Ukrajinci takođe gube skupu i vrednu zapadnu mašineriju zbog minskih polja.

LJUDI OVO JE PRAVI POKOLJ: Ukrajinci izginuli kao nikada u jednom danu (BROJKE)

Sikoza kaže da su Rusi gradili utvrđenja više od godinu dana. Zato, kaže pukovnik, kontraofanziva neće biti brza kako se misli. Sikoza kaže da Rusi imaju tri linije odbrane iza pomenute izbočine. Ruske snage su ih dodatno utvrdile „zmajevim zubima“, betonskim barikadama dizajniranim da zaustave i usporavaju tenkove. Osim toga, Rusi su poslali dodatne trupe na lokaciju. Sikozine ruke su manje-više vezane.

PUTIN GA OKRENUO NA TELEFON: Bez uspeha i realizacije nažalost

Nemamo dovoljno preciznog naoružanja za napad na ciljeve koji su veoma udaljeni – rekao je ukrajinski pukovnik i dodao da će ova dodatna utvrđenja usporiti ukrajinske vojnike.

Međutim, situacija nije beznadežna. Jedan od Sikozinih vojnika oborio je ruski helikopter koristeći protivtenkovsku raketu Javelin. Takođe, iako imaju na raspolaganju artiljeriju iz sovjetskog doba, 36. brigada marinaca je uspela da pogodi ruske kasarne, koje su prilično udaljene od fronta.

Kada su ruski vojnici objavili video na društvenim mrežama u kojima se žale na loše životne uslove, ukrajinske snage su prepoznale zgradu od cigala koja im je upala u okvir i ispalile seriju raketa na njih.

PUTIN NAGOVESTIO! Ovo su teritorije koje će Rusija osvojiti

Izvor: Alo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA