Najnovije

AMERIČKOM DOLARU SE CRNO PIŠE! Kina i Rusija sprovode svoj plan!

"Gaspromnjeft" će preći sa američkog dolara na juane i rublje u obračunima za plaćanje goriva za avione koji lete za Kinu iz Rusije i obrnuto, rekao je novinarima izvršni direktor kompanije Aleksandar Djukov na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

Si Đinping i Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

„Počinjemo u septembru, a do kraja godine možemo praktično sve uplate za avionsko gorivo u Kini prebaciti u juane“, rekao je Djukov. On je dodao da će se obračuni za dopunu goriva kineskim avionima na ruskim aerodromima pretvarati u rublje.

Dogovor je postignut između "Gaspromnjefta", koji upravlja sa 34 aerodroma u Kini i kineskog nacionalnog operatera za gorivo, nakon dugog perioda razgovora o odustajanju od plaćanja u američkim dolarima.

Ovo je prvi put da rusko-kineska preduzeća za avionsko gorivo prebacuju plaćanja u nacionalne valute. Prema rečima Djukova, obračuni u juanima i rubljama pokazali su dodatni ekonomski efekat.

Djukov je takođe rekao da njegova kompanija i kineski operater planiraju da do 2025. godine udvostruče ukupne količine aviona koji se tankaju u Rusiji i Kini, odnosno na oko 250.000 tona. Ukupne količine goriva koje je "Gaspromnjeft" natankao u Kini povećane su na 56,5 hiljada tona u prvoj polovini ove godine, što je 12% više u odnosu na isti period prošle godine i 29% više nego 2019. godine.

Moskva i Peking zalažu se za veću ulogu svojih valuta na globalnom finansijskom tržištu i u proteklih nekoliko godina učinili su niz koraka za smanjenje plaćanja i obračuna u američkom dolaru.

Otpor Panšira negira da su talibani preuzeli provinciju! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA