Najnovije

BAJDEN NAREDIO: FBI otvara dokumente o 11. septembru

Američki predsednik DŽozef Bajden potpisao je u petak ukaz kojim naređuje skidanje oznake poverljivosti sa pojedinih dokumenata iz istrage FBI u vezi sa terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

11. septembar (Foto: Jutjub)

Ukaz, izdat nešto više od nedelju dana pre 20. godišnjice napada teorističke mreže Al Kaida na NJujork i Vašington, predstavlja značajan momenat u dugogodišnjoj borbi između vlade i porodica žrtava o tome koje poverljive informacije koje se tiču tog događaja mogu da budu objavljene, navodi AP.

Sukob je kulminirao prošlog meseca kada se oko 1.800 preživelih, članova porodica poginulih i pripadnika hitnih službi usprotivilo Bajdenovom učešću na obeležavanju godišnjice ako dokumenti ostanu poverljivi.

Bajden je u saopštenju podsetio da se u predsedničkoj kampanji obavezao da će obezbediti transparentnost u pogledu deklasifikacije dokumenata i dodao da će se s poštovanjem angažovati sa porodicama poginulih, prenosi Rojters.

"Značajni događaji o kojima je reč dogodili su se pre dve decenije i predstavljaju tragičan trenutak koji nastavlja da odjekuje u američkoj istoriji i životima toliko Amerikanaca. Zato je ključno da američka vlada obezbedi maksimalnu transparentnost, oslanjajući se na klasifikovanje samo kada je prikladno i neophodno", ističe se u ukazu.

Bajden je ukazom naredio Ministarstvu pravde i ostalim izvršnim pravosudnim službama da počnu preispitivanje poverljivosti dokumenata, kao i da dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti budu objavljeni u narednih šest meseci.

Šta će biti sa NATO alijansom posle Avganistana, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA