Najnovije

OVA TRI RUSKA VOJNA HELIKOPTERA SU NAJOPASNIJI NA SVETU: Američki stručnjaci sastavili top listu

Američki vojni stručnjaci svrstali su ruske Ka-52, Mi-28NM i Mi-24 među prvih pet borbenih helikoptera na svetu, piše časopis Military Watch.

Helikopteri (Foto: RIA Novosti)

Govoreći o karakteristikama izviđačkog i jurišnog helikoptera nove generacije Ka-52, stručnjaci su istakli da ga koaksijalni sistem Aligator čini efikasnijim od stranih konkurenata.

Zahvaljujući njemu bilo je moguće osigurati tišinu i kompaktnost letelice, kao i povećati nosivost, pišu autori članka.

Po njihovom mišljenju, teško naoružanje helikoptera ima posebnu vrednost.

"Ka-52 može nositi oružje netipično za jurišni helikopter, uključujući krstareće rakete H-31, kao i rakete Ataka i Vihor koje mogu probiti oklop do 950, odnosno 1000 milimetara", naglasili su analitičari.

Oni su primetili da je Rusija jedina zemlja koja proizvodi više od jedne vrste visokokvalitetnih teških jurišnih helikoptera, među kojima je i Mi-28N "Noćni lovac".

Napominje se da ovaj helikopter može nositi do 16 protivtenkovskih projektila ili osamdeset 80-milimetarskih nevođenih projektila, pružajući ogromnu vatrenu moć protiv neprijateljskih oklopnih vozila i pešadije.

Po svojim letnim karakteristikama, vatrenoj moći i lakoći održavanja, Mi-28 značajno nadmašuje američkog konkurenta Apača i poznat je po sposobnosti da leti unazad, zaključili su stručnjaci.

Osim toga, kasnije je stvorena poboljšana verzija Mi-28NM, sposobna da nosi rakete vazduh-vazduh sa infracrvenim navođenjem R-74M, što mu daje veliku prednost u bitkama protiv neprijateljskih helikoptera.

U top listi se nalazi i najstrašniji jurišni helikopter iz doba hladnog rata - Mi -24, koji se, prema analitičarima, i dalje smatra jednim od najboljih te vrste.

"Nadograđena verzija Mi-24P-1M može se pohvaliti AESA radarom, novim modularnim direktnim infracrvenim sistemom protivmera, autopilotom, poboljšanim napajanjem i stanicom za navigaciju i navođenje OPS-24N-1L", napisali su autori materijala .

Takođe su naglasili da letne karakteristike Mi-24 omogućavaju da manevriše veoma blizu zemlje zajedno sa pešadijskim i oklopnim vozilima i granatira urbana područja gotovo na nivou ulice.

U prvih pet takođe su bili američki AH-64E Apač i kineski Z-10M.

Kakav zadatak je CIA dobila za Avganistan, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA