Najnovije

VUČIĆ PRIMIO KURCA: Jadranka Joksimović ga dočekala na aerodromu

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, koji boravi u poseti Srbiji. Predsednik Srbije je svog visokog gosta dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu, prenosi RTS.

Vučić i Kurc (Foto: Instagram BuducnostSrbijeAV)

Vučić i Kurc razgovaraće najpre u četiri oka, a nakon toga će biti održan i sastanak delegacija dve zemlje.

Predsednik Srbije će zatim kancelaru Austrije uručiti Orden Republike Srbije na lenti, za zasluge u unapređenju odnosa sa Srbijom i celim regionom Zapadnog Balkana, posle čega će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

Prethodno je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović dočekala na beogradskom aerodromu kancelara Austrije Sebastijana Kurca.

U kratkom razgovoru koji je potom upriličen, ministarka Joksimović zahvalila je Austriji na strateškoj podršci našem evropskom putu i informisala austrijskog kancelara o aktivnostima koje Srbija preduzima u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Sebastijan Kurc je posebno pohvalio odgovorno postupanje Srbije tokom pandemije i značajne reformske aktivnosti u procesu evropskih integracija, navodi se u saopštenju.

Austrija smatra Srbiju važnim partnerom

Austrijski kancelar, inače, jedan je od glavnih zagovornika proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i čvrsto podržava evropske integracije Srbije.

Uoči dolaska u Beograd, Kurc je za Tanjug rekao da Austrija smatra Srbiju važnim partnerom i sidrom stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Pored odličnih bilateralnih odnosa i evropskog proširenja, razgovaraćemo i o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija. Srbija može da se osloni na našu punu podršku na putu ka EU. Evropska unija je potpuna tek kada joj sve države Zapadnog Balkana budu pristupile", poručio je Kurc.

Pored značajne političke podrške koju Beč pruža Beogradu, Austrija je i važan ekonomski partner i drugi najveći strani investitor u Srbiji, sa oko 400 firmi koje posluju u našoj zemlji.

Spoljnotrgovinska razmena prošle godine bila je oko 1,25 milijardi evra. Takođe, važnu sponu u odnosima Srbije i Austrije čini brojna srpska dijaspora koja u toj zemlji, prema zvaničnim podacima broji više od 120.000 državljana Srbije koji žive i rade u Austriji, ali se procenjuje da je u toj zemlji oko 300.000 ljudi poreklom iz Srbije.

Šta je Milorad Dodik rekao o situaciji u Crnoj Gori, pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA