Najnovije

SAUDIJSKA ARABIJA OKRENULA LEĐA TALIBANIMA: Ali su dobili mnogo moćnog saveznika

Kada su talibani vladali Avganistanom između 1996. i 2001. godine, Saudijska Arabija je bila jedna od samo tri zemlje koje su priznale njihovu vladu.

Talibani (Foto: Jutjub)

Osim nje, to su učinili samo Pakistan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Međutim, kako piše Dojče vele - stvari su se promenile.

Saudijska Arabija je tada godinama održavala intenzivne odnose sa talibanima. U Pakistanu je, na primer, finansirao verske škole, takozvane medrese, iz kojih je regrutovano bezbroj pristalica talibanskog pokreta, kako u Pakistanu tako i u Avganistanu. Doduše, učenje medrese o sunitskom islamu delom se razlikuje od saudijske vere vehabizma. Ali zajedničko im je ultrakonzervativno tumačenje islamskih pisanih izvora.

Osamdesetih godina prošlog veka - kada su sovjetske trupe ušle u Avganistan - Saudijska Arabija je podržala borbu verski motivisanih avganistanskih ratnika mudžahedina protiv Sovjetskog Saveza. Tamo je Saudijska Arabija sarađivala sa Sjedinjenim Državama i Pakistanom. Dok su SAD htele da obuzdaju širenje komunizma u Avganistanu, Saudijci su želeli da odbrane islam. Procenjuje se da su obe zemlje potrošile četiri milijarde dolara na taj rat.

Nakon povlačenja sovjetske vojske i tokom građanskog rata koji je tada izbio devedesetih, Saudijska Arabija je postala, pre svega u finansijskom smislu, jedan od najvažnijih saveznika talibana koji su nastali od mudžahedina. Osim toga, UN je optužio Saudijsku Arabiju za isporuku oružja talibanima uprkos međunarodnom embargu.

11. septembar kao prekretnica

Ali ta podrška je naglo prestala nakon napada 11. septembra 2001. Tog dana su pripadnici terorističke organizacije Al-Kaida napali nekoliko ciljeva u Sjedinjenim Državama. Više od 3.000 ljudi ubijeno je u samoubilačkim napadima. Pritisak iz Vašingtona naterao je vladu u Rijadu da prekine veze sa talibanima jer su pružali utočište Al-Kaidi. Ali na nižim nivoima i dalje je postojala veza između državnih, verskih i privatnih faktora.

Danas se Saudijska Arabija distancira od svojih bivših partnera. Čak se odrekla svoje posredničke uloge u pregovorima između talibana i svrgnute avganistanske vlade. Katar je u međuvremenu preuzeo ulogu.

Nakon što su sredinom avgusta talibani osvojili Kabul, saudijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da "Kraljevina stoji iza odluka koje je donio avganistanski narod." Neće uticati na talibane po nalogu zapadnih partnera.

I zaista, malo govori u prilog oživljavanju bivšeg saudijskog uticaja na talibane. Rijad je saveznik Sjedinjenih Država, prema kojem talibani imaju veoma udaljenu vezu. Osim toga, postoje mere modernizacije koje je nedavno sproveo prestolonaslednik Mohamed bin Salman. NJegova ideja o barem delomično liberalnoj i otvorenoj Saudijskoj Arabiji nije u skladu s podrškom islamističkih ekstremista u drugim zemljama.

Novi saveznik Iran

Talibani su danas mnogo bliži drugoj zemlji: Iranu. I to bez obzira na verske razlike: Iran se smatra šiitskom državom, dok su talibani sunitski pokret. Još prošle godine politikolog Vinai Kaura iz istraživačkog centra za Bliski istok u Vašingtonu upozorio je: "Ovaj novi razvoj događaja je u oštroj suprotnosti sa erom bivšeg talibanskog režima koji podržava Saudijska Arabija, zakleti protivnik Irana“.

Politikolog Kristian Koates Ulrihsen sa Univerziteta Rice u Teksasu rekao je za DV da su kontakti između saudijske i avganistanske verske mreže još uvek mogući: "Ali malo je verovatno da će doći do službene pomoći ili priznanja na način na koji je to bilo u prošlosti."

"Bio bi to značajan rizik za ugled Saudijaca ako pokušaju pružiti finansijsku pomoć Avganistanu koja nije u potpunosti transparentna i u skladu sa međunarodnim i multilateralnim partnerima", rekao je Koates, dodajući da će Saudijci oko tog datuma pokazati suzdržanost . "

Šta su talibani poručili Nemačkoj, saznajte OVDE.

Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA