Najnovije

ŠTA SE KRIJE IZA? Struka za kovid propusnice, protiv je samo Vučić

Predstavnici lekarske struke, članovi Kriznog štaba i nezavisni eksperti koji drugu godinu kritički pristupaju borbi protiv korone saglasni su: kovid propusnice su racionalno, realno i efikasno "oružje" u borbi protiv virusa. Ostaje, ipak, da u to ubede i jedinog pravog donosioca odluka u Srbiji, predsednika Vučića, koji se krije iza "odbrane Ustava", koji inače svakodnevno krši.

Vučić (Foto: Jutjub)

„Zašto bi“, pita se Branislav Tiodorović, epidemiolog i jedan od istaknutih lekara iz Kriznog štaba.

„Ako kažemo – u redu, nećeš da se vakcinišeš, ali ćeš onda da radiš testove na svaka dva – tri dana. Možeš da imaš i potvrdu od lekara koji će potvrditi da si preležao koronu i da si stekao prirodni imunitet. Zašto bi to bila diskriminacija“, kaže Tiodorović.

Sa njim je praktično saglasan i imunolog i virusolog Milanko Šekler, koji je u nekoliko navrata izjavio da je „uvođenje kovid propusnica apsolutno moguće uz rigorozne kontrole“. NJegov kolega i kolumnista „Nove“ Zoran Radovanović kovid propusnice zove – racionalnim rešenjem.

Predsednik se, ipak, za sada nije složio. Vučić je rekao (upravo nakon Šeklerovog istupa, prvog koji je jasno govorio o kovid propusnicama) da će „slušati struku, ali i paziti na poštovanje Ustava Srbije“.

Takav njegov stav uklapa se i u ustavobraniteljsku fazu vladavine u kojoj se nalazi, ali i u standardno kalkulisanje sa biračkim telom. Predsednik sasvim sigurno pamti proteste iz leta 2020. godine, kada su njegove (jednostrano donete), izrazito represivne anti-korona mere „izvukle“ građane na ulicu. Podjednako veliki šok za vlast predstavljao je i protest studenata, koji su takođe burno reagovali na iseljavanje iz studentskih domova.

Predsednik je to prepoznao. I govoreći o najvećim opasnostima za svoju vlast pominjao predstavnike otvoreno antivakserske opozicije – najpre DJB Saše Radulovića. Koči li to ruku predsednika koja treba da „potpiše“ kovid propusnice ili je u pitanju njegova lažna briga za Ustav?

Na stranu komplikovana rasprava o tome da li bi uvođenje ovakvih mera bilo kršenje prava nevakcinisanih građana, predsednik svakodnevno krši Ustav. To je uradio i kada je maltene samostalno postavio minimalac na 35.000 dinara – što je Vlada (uprkos stavu sindikata) i odredila od 1. januara 2022.

To radi i najavama hapšenja, iznošenjem dokaza u medijima, učestvovanjem u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, a ponajviše preuzimanjem mehanizama odluka Vlade – koju je sam i formirao.

Zato toliko lažno zvuči njegova briga za Ustav u kontekstu zdravlja stanovništva.

Zelenskom preti atentat. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA