Najnovije

TALIBANI TVRDE: Rat je završen!

Talibani su saopštili da su preuzeli kontrolu nad dolinom Pandžšir, jedinom oblasti u zemlji koju nisu osvojili od preuzimanja vlasti polovinom avgusta.

Talibani. (Foto: Jutjub)

„Ovom pobedom, naša zemlja je sada potpuno izašla iz ratnog stanja“, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Dodajući da je rat sada završen, Mudžahid je najavio formiranje nove vlade.

„Čim sistem vlade bude odobre, počećemo da radimo na ustavu, ili će biti ponovo napisan ili će biti amandmana“, kazao je Mudžahid na konferenciji za novinare.

Fotografije na društvenim medijima pokazuju pripadnike talibana kako stoje ispred kapija provincijskog guvernera Pandžšira, a na jednoj fotografiji se vidi kako je talibanska zastava podigla u centru provincije Pandžšir, dodaje „Al Arabija“.

Nacionalni front otpora Avganistana (NRF), grupa koja se bori protiv talibana, u međuvremenu je negirala saopštenje talibana da su osvojili ovu dolinu.

Borce u Dolini pet lavova (Pandžšir) predvode bivši potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh i Ahmad Masud. Saleh je pobegao u Dolinu pet lavova nakon što je bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani pobegao iz zemlje kada su talibani zauzeli Kabul.

Ova dolina je bila neosvojiva za talibane i u vreme njihove prethodne vladavine devedesetih godina. Lokalne borce sada predvodi Ahmad Masud, čiji se otac Šah Masud, „Lav iz Pandžšira“ uspešno borio protiv Sovjeta 1980-ih i talibana 1990-ih.

Zastrašujuće upozorenje Rusije i Kine šokiralo Zapad! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA