Najnovije

LAVROV POSTAVIO DIJAGNOZU UKRAJINSKOM KOLEGI: Moskvi ne treba sastanak radi sastanka

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući izjavu šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe o sastanku ministara spoljnih poslova "normandijskog formata", rekao je da Moskvi nije potreban sastanak radi sastanka.

Sergej Lavrov (Foto: RIA Novosti)

„Čujemo mnoge izjave iz Kijeva da je ukrajinska strana spremna za razne sastanke. Jednostavno ne možemo da shvatimo kakav će biti stav ukrajinske strane na ovim sastancima. Ne treba nam sastanak radi sastanka ”, rekao je Lavrov novinarima.

On je dodao da se sa tim slažu i drugi učesnici "normandijskog formata", posebno Nemačka i Francuska.

"Ako bi "normandijski format" trebao da obavi posao koji su mu poverili lideri četiri države, to znači stvaranje uslova za konkretnu implementaciju u celini i doslednost sporazuma iz Minska", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, kada ukrajinska strana pozove na sastanak u „normandijskom formatu“ što je pre moguće, kako na nivou ministara spoljnih poslova, tako i na najvišem nivou, a paralelno i sa ostalim članovima ukrajinskog rukovodstva , a ponekad je i sam ministar spoljnih poslova izjavljivaoo da ne žele da ispune ove sporazume, možemo zaključiti o svrsi takve inicijative.

„U ovoj situaciji, kada se dogofi takav rascep u svesti, pa, to je generalno posmatrano spoljnopolitička šizofrenija ... Dakle, okupljamo se u „normandijskom formatu“, a ukrajinska strana će reći da imaju zakone koji im ne dozvoljavaju da ih krše.

I zato donosim zaključak: jedina svrha takve inicijative je ponovo moliti Berlin i Pariz da izvrše pritisak na Rusiju kako bi počeli da menjaju, kako kažu, sporazume iz Minska“, zaključio je Lavrov.

Ranije je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao da je Ukrajina spremna da u svakom trenutku održi sastanak na nivou ministara spoljnih poslova „normandijskog formata“, nakon što je nakon leta došlo do povećanja aktivnosti u ovom pravcu.

Takozvani normandijski format pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Zatim su tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske po prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Prethodni samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. Nedavno su strane na različitim nivoima raspravljale o mogućnostima interakcije u ovom formatu.

Šta se događa kod Donjecka, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA