Najnovije

PRETE HAOSOM NA USTOLIČENJU PATRIJARHA SPC NA KOSOVU! Šiptari pripremaju "crnogorski recept" za Porfirija

Šiptarski ekstremisti, po svemu sudeći, pripremaju "crnogorski recept" za patrijarha SPC Porfirija ukoliko bude insistirao na tome da bude ustoličen u Pećkoj patrijaršiji!

Patrijarh Porfirije (Foto: Jutjub)

Albanci u Prištini tvrde da će uvođenje u tron patrijarha Porfirija na Kosovu "podići i podstaći tenzije", zbog čega bi bilo bolje da se odustane od ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji. Najglasniji u pretnjama je albanski političar i advokat Azem Vlasi, koji optužuje SPC da je "instrument vlasti u Srbiji" i da će dolazak patrijarha Porfirija na Kosovu izazvati nerede!

Priziva veliko zlo

Prema njegovim rečima, bolje bi bilo da ceremonija uvođenja u tron bude obavljena u Hramu Svetog Save u Beogradu.

- SPC je instrument vlasti u Srbiji, o čemu svedoče i poslednja dešavanja u Crnoj Gori, gde je od ustoličenja mitropolita Joanikija umesto verske ceremonije napravljen politički događaj. S obzirom na političku ulogu koju igra SPC, bolje bi bilo da se ta ceremonija obavi u Hramu Svetog Save u Beogradu nego na Kosovu, kao što bi bilo mnogo bolje da se ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija obavila u hramu u Podgorici nego na Cetinju. Nema razloga da bude zabrane od strane kosovske vlasti, ali to će podstaći i podići tenzije, a nikakvu pomiriteljsku ulogu neće imati - kaže Vlasi, čime je indirektno najavio da će Albanci pokušati da spreče ovaj verski događaj.

- Ono što se dešava u Crnoj Gori nije dobro za region. Uloga Crkve treba da bude pomiriteljska, a ne da svađa ljude. Ne znam koja je to verska ceremonija gde popovi pevaju pesme "Da se vojska na Kosovo vrati", to nas podseća na nešto što smo videli pre tridesetak godina, što je naslutilo mnogo zala, koja su se i desila. To je izazvalo sasvim opravdano nezadovoljstvo kod Albanaca - ističe Vlasi.

Komentarišući ove pretnje, bivši potpukovnik KOS LJuban Karan upozorava da je Vlasi dovoljno perfidan i podmukao političar koji pod maskom dobronamerne poruke šalje upozorenja.

- Vlasi šalje poruku Albancima da bi mogli da iskoriste ovu svečanost i urade isto što i Milove "komite" na Cetinju. Ipak, mislim da bi to bio političko samoubistvo. Videlo se na Cetinju ko je za mir, a ko za nasilje. Ako su pametni, treba da se pouče tim iskustvom. Zato ne verujem da će Albanci napraviti istu grešku - naglašava Karan, dodajući da patrijarh Porfirije nema razlog da odustane od Pećke patrijaršije jer je ona deo Srbije.

Ništa nije slučajno

General Vladimir Lazarević ocenjuje da pritisci na SPC nisu slučajni jer je ona mesto okupljanja i temelj nacionalnog jedinstva Srba.

- Sve ovo liči na ludilo, ali je u stvari sastavni deo stvaranja krize. Radi se o političkom pritisku, to je opšta diverzija na Srbiju. Tu postoji čitav scenario u kome je svoje mesto našao i Milo Đukanović, a sada i Albanci. Sve to nije bezazleno. Pritisci na SPC biće još jači. Srbi se istorijski vraćaju na svoje mesto, svesni su da je bez SPC naše nacionalno pitanje na slabim granama, i to mnogima smeta - upozorava Lazarević.

Vučić želi da se zahvali mentorki na nezavisnosti Kosova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA