Najnovije

VUČIĆ SE SREO SA NELEGALNIM VISOKIM PREDSTAVNIKOM: Hvali njegov rad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Kristijanom Šmitom i poručio mu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup budući da su neretko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić je dodao da Srbija poštuje integritet i celovitost BiH, baš kao i celokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić je iskazao stav da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i mešanja sa strane, izrazivši uverenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose.

Kako se navodi, Vučić i Šmit su razmenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Šmit je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Istovremeno, Šmit je izrazio podršku inicijativama usmerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak napred ka evropskoj integraciji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom.

Predsednik Srbije je prošle sedmice na Bledu, gde je održan Strateški forum na kojem se sreo sa Šmitom, najavio da će se uskoro sastati i obaviti razgovor sa novim visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Saveta bezbednosti.

Komentarišući zahtev člana Predsedništva BiH Šefika DŽaferovića, koji je pozvao Šmita da smeni Milorada Dodika zbog bojkota te institucije, Vučić je rekao "neki ljudi" ne mogu da razumeju koliko je to "neodgovorno, opasno i koliko je to igranje vatrom".

Dodao je da je zadovoljan Šmitovom reakcijom i da je važno što, kako je rekao, nije poslušao "besmislene zahteve".

Vučić je ranije, nakon što je parlament BiH usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida, rekao da će razgovarati sa Šmitom i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primene bonskih ovlašćenja, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka loša i da bi svaka vrsta akcije protiv srpkog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u region.

On je istakao da razume Dodika i Republiku Srpsku, ali i Šmita, njihove pozicije, te da Srbija mora da ima svoju poziciju.

Vučić je rekao da je Šmit izuzetno inteligentan čovek, za kojeg se nada da će imati više takta i da će želeti da čuje srpsku stranu, posebno Republiku Srpsku.

Mandat Kristijana Šmita na mestu Visokog ptedstavnika u BiH počeo je 1. avgusta.

Pitanje deblokade institucija BiH pitanje za Dodika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u razgovoru sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Kristijanom Šmitom, nije bilo reči o deblokadi institucija BiH i povratku srpskih predstavnika.

"Ne, nije bilo reči o deblokadi institucija BiH, niti se time bavim. To je pitanje za Milorada Dodika. To su njihove odluke", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Kako je rekao, sa Šmitom je razgovarao o ulozi Srbije, Dejtonskom mirovnom sporazumu, onome na šta Srbija ima pravo, i našom analizom situacije.

Ponovio je da će se u nedelju sastati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Šta će dalje biti sa crnogorskim separatistima, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

"Republika Srpska će uvek imati podršku Srbije", dodao je Vučić.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA