Najnovije

RUSIJA PORUČUJE EVROPI: Možemo da izvozimo više gasa – ali postoji jedan uslov

Rusija može da isporučuje više gasa Evropi, jer ima dovoljno resursa, ali su potrebni dugoročni ugovori, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak, odgovarajući na optužbe na račun Rusije zbog pogoršanja situacije na energetskom tržištu.

- Možemo da isporučujemo više, imamo ogromne resurse, ali svaka proizvodnja je investicioni projekat za koji je potrebno vreme da se isplati i privuče investicije. Stoga mora postojati jasna politika prodaje. Zato smo uvek insistirali na tome da dugoročni ugovori pre svega budu sistem energetske bezbednosti potrošača koji koriste takve energente - rekao je Novak za televiziju „Rusija 1“.

Novak smatra da je energetsku krizu izazvala „kratkovida politika EU i Evropske komisije koja je poslednjih godina usmerena na ciljano odustajanje od dugoročnih ugovora kako bi se smanjila zavisnost od Rusije“.

- Pogrešno planiranje, kratkovida energetska politika – to je glavobolja evropskih političara koju pokušavaju da prebace na druge - konstatovao je Novak.

On je ponovio da je Rusija prošle godine ispoštovala sve svoje dugoročne ugovore za isporuku gasa.

- Štaviše, mnogo više smo isporučili Nemačkoj, Turskoj i drugim zemljama koje su birale svoje količine - precizirao je on.

Ranije je šef Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birolj okrivio Rusiju za deficit gasa u evropskim skladištima i rekao da bi Rusija mogla da poveća isporuke najmanje za trećinu, odnosno za tri milijarde kubnih metara mesečno, preneo je „Blumberg“.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA