Najnovije

KORUMPIRANI ESTABLIŠMENT ŽELI DA SPREČI OVU KANDIDATURU: Čitava nacija lebdi u nemaštini zbog korupcije - vreme je da tome dođe kraj!

Kalonzo Musioka, predsednički kandidat Pokreta Viper (Brisač) u Keniji, nastavlja da izaziva paniku među korumpiranim establišmentom odbijajući da se povuče iz trke i podrži svog nekadašnjeg koalicionog partnera lidera ODM Raila Odingu.

Vendžigi i Kalonzo (Foto: Promo)

Iako po istraživanjima Kalonzo ima najveće šanse da pobedi u trci, na njega se vrši veliki pritisak pod izgovorom udruživanja snaga da podrži Raila Odingu koji je se predhodnih nekoliko godina prilično kompromitovao u očima glasača. Pretpostavlja se da iza takvih zahteva stoji korupcija, a ne realna politička strategija.

Međutim, Kalonzo nastavlja da jača svoju poziciju, a u nedelju je na svoju stranu pridobio jednog od najvećih kenijskih biznismena – milionera DŽimi Vandžigija. Vandžigi je prošle godine najavio da će se i sam kandidovati na predsedničkim izborima, ali je sada odlučio da stane uz Kalonza.

Ovo je još jedan snažan udarac na Railu jer je Vandžingi svojevremeno bio jedan od lidera Railinog ODM (Orange Democratic Movemen) i za sobom vuče veliki broj njegovih pristalica. Milioner je rekao da nema vremena za mirenje Kalonza i Rajile i da on svom snagom podržava Kalonza u predsedničkoj trci. Vendžigi je na izborima 2017. podržavao Odingu, a četiri godine ranije i danas aktuelnog predsednika Kenije Uhuru Kenijatu.

Kalonzo je nedvosmisleno poručio svima da neće odustati od predsedničke trke.

- Ja se kandidujem za predsednika Republike Kenije. Ima onih koji šire propagandu i nazivaju nas čudnim imenima. Čitava nacija lebdi u nemaštini zbog korupcije. Vreme je da tome dođe kraj – poručio je kalonzo okupljenim simpatizerima.

Podsećamo da je Kalonzo objavljao važne državne funkcije u najboljim danima za Keniju. Bio je ministar spoljnih poslova u vreme mandata najomiljenijeg kenijskog predsednika Danijela Moija, bio je i ministar životne sredine, a od 2008. do 2013. godine bio je potpredsednik Kenije dok se na njenom čeku nalazio Mvai Kibaki.

Izvor: Pravda

 

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA