Najnovije

Foreign Affairs: NATO se u Evropi može uplesti u veliki rat sa Rusijom

Oružani sukob velikih razmera može da počne na evropskom kontinentu zbog nedostatka jasnih ciljeva NATO - ocenio je Majkl Kimedž, profesor istorije na Katoličkom univerzitetu u Americi.

U članku napisanom za Foreign Affairs, glavni spoljnopolitički list američkih liberala-globalista, dodatno je razjasnio i upozorio svoje:

„Danas je alijansa postala labavi i vrećasti monstruma sa 30 zemalja-članica a još se proteže od Severne Amerike preko Zapadne Evrope do Baltika i Turske. Osim toga, NATO se sve više koleba između ofanzive i defanzive, a učestvovao je ratnim dejstvima u Srbiji, Avganistanu i Libiji. Gigantski domet i neodređenost ciljeva sa sobom nose rizik da se NATO uplete u evropski rat velikih razmera“.

Naglasio je da se struktura stvorena za zapadni deo kontinenta sredinom 20. veka pokazala  besmislenom za istočni deo nakon završetka Hladnog rata. Alijansa je prvobitno bila fokusirana na Gvozdenu zavesu, geografiju i politiku, a sada se trapavo i nasumično širi po regionu.

Kimedž je uveren da u cilju pojednostavljivanja strateških zadataka i povećanja odbrambenih sposobnosti,zapadni vojni blok treba da „zalupi vrata“ prijemu novih zemalja.

„Odbijanje daljeg širenja i preispitivanje bezbednosne arhitekture Centralne i Istočne Evrope pomoći će NATO da opstane u modernim realnostima, smatra Kimedž.

 Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, posebno, zahteva pravne garancije uzdržavanja od daljeg širenja Severnoatlantske alijanse na istok.

Posebno insistira na neulasku Ukrajine u NATO i na njegovom odustajanju od  vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

Lukav je ovaj Amer: NATO je, po njemu, samo UČESTVOVAO u ratu u Srbiji; NATO se može UPLESTI u ratu u Evropi sa Rusijom. Ovo bi podrazumevalo da će ga Rusija IZAZVATI…

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA