Najnovije

Ako Beograd nije u stanju da 16. januara obezbedi glasanje i na KiM – referendum mora biti otkazan

Pokret za odbranu Kosova i Metohije upozorava vlasti Republike Srbije da je neorganizovanje predstojećeg referendumskog izjašnjavanja 16. januara 2022. godine na teritoriji Kosova i Metohije suprotno ustavnim načelima i da zato predstavlja dovoljan razlog za njegovo otkazivanje.

Foto: Jutjub

Podsećamo da je u preambuli Ustava navedeno: „Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći i od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, građani Srbije donose Ustav Republike Srbije.“

Istovremeno, ukazujemo da je članom 182. stav 2. Ustava Republike Srbije definisano kako će suštinska autonomija AP Kosovo i Metohija biti utvrđena „posebnim zakonom koji se donosi po postupku predviđenom za promenu Ustava.“

 Obaveza svih državnih organa, koji su učestvovali u donošenju ustavnih amandmana, kao i onih koji učestvuju u organizaciji referenduma, jeste da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji.

Pokazanim pristupom, u situaciji kada uopšte nije poznato da li će građanima na Kosovu i Metohiji biti omogućeno glasanje, to se apsolutno nije učinilo, te su obaveze koje proističu iz Ustava Republike Srbije potpuno zanemarene.

Takođe, zanemarena je i obaveza o donošenju posebnog zakona kojim će biti utvrđena suštinska autonomija za Kosovo i Metohiju, kako od strane aktuelne, tako i od strane svih skupštinskih većina od 2008. godine. U tom kontekstu naglašavamo da je građanima Republike Srbije pre neophodna primena, a ne promena Ustava.

Naglašavamo i da je na ustavnom referendumu 2006. godine najveća izlaznost bila upravo u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, što predstavlja još jednu obavezu da se i ovoga puta referendumsko izjašnjavanje organizuje na Kosovu i Metohiji.

 suprotnom, ako vlasti Republike Srbije nisu sposobne da to učine, referendum se mora otkazatati.

Ukoliko se referendum sprovede, bez omogućavanja glasanja na Kosovu i Metohiji, predstavljaće to još jedno u nizu legitimizovanja albanskih separatističkih institucija i obezbeđivanje novog argumenta svim neprijateljima Srbije koji podržavaju lažnu „državu“ kosovsko-metohijskih Albanaca, stoji u saopšštenju Pokreta koje su potpisali prof. dr Mitra Reljić, prof. dr Slobodan Samardžić, prof. dr Miloš Ković, prof. dr Časlav Koprivica i prof. dr Dušan Proroković.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA