Najnovije

Napeto na granici Kirgizije i Tadžikistana: Sukob graničara, ima žrtava

Na granici Kirgizije i Tadžikistana graničari sa obe strane počeli su da pucnjaju jedni na druge, borbe i dalje traju, saopštila je pres-služba kirgiske Pogranične službe. Naš izveštač javlja da su na lice mesta upućeni pripadnici snaga bezbednosti kako bi konflikt bio prekinut.

Prema informaciji kirgiskog resora, tadžikistanska strana koristi bacače granata i minobacače. Sa svoje strane, tadžikistanski graničari tvrde da je kirgiska strana prva otvorila vatru, a da su oni uzvratili. Nakon okršaja i bacanja kamenica, prilikom čega je nekoliko osoba povređeno, policija je počela da puca u vazduh kako bi rasterala masu, napomenuo je, dodajući da je hice upozorenja ispalila i tadžikistanska i kirgiska policija.

Broj ranjenih se povećava iz minuta u minut. Najpre je saopšteno da su ranjena trojica tadžikistanskih državljana, a kasnije se taj broj udvostručio. Sa svoje strane, Ministarstvo zdravlja Kirgizije izvestilo je da su tokom pucnjave na granici ranjena četiri kirgizska vojnika.

U međuvremenu, tadžikistanska novinska agencija Azija plus prenela je da je jedan Tadžikistanac poginuo. Prema podacima agencije, stanovnik sela Somonijon podlegao je povredama nakon što je njegovu kuću „pogodila granata ispaljena sa kirgiske strane“.

Predstavnici vlasti dve zemlje počeli su pregovore u cilju deeskalacije situacije.

Pres-služba regionalne administracije kirgiske Batkenske oblasti saopštila je da je 60 porodica evakuisano iz pogranične zone sa Tadžikistanom.
„LJude koji žive u opasnim pograničnim područjima Ak Saj, Ak Tatir i Samarkandek evakulišu u bezbednu zonu“, navodi pres-služba i dodaje da je u toku evakuacija stanovnika kirgiskih sela Kulundu, Maksat i Sada.

Za sada nije utvrđeno kako je tačno došlo do incidenta na granici. Prema preliminarnim podacima, neredi su navodno izbili jer su sa kirgiske strane granice bacane kamenice na automobil tadžikistanskih državljana. Po drugoj verziji, do sukoba je došlo je jer je tadžikistanska vojska blokirala autoput koji povezuje kirgiske gradove Isfanu i Batken.

Šta kažu u Dušanbeu i Biškeku

Dušanbe ocenjuje akcije kirgiskih graničara tokom današnjeg incidenta kao agresiju na svojoj teritoriji, saopštio je izvor u bezbednosnim strukturama Tadžikistana.

Prema njegovim rečima, pojačano je prisustvo graničara na granici sa Kirgizijom, a povremeno se čuje paljba na različitim delovima autoputa Oš Isfana, gde je i počeo oružani sukob.

Sa svoje strane, Pogranična služba kirgiskog Državnog komiteta nacionalne bezbednosti tvrdi da tadžikistanska strana odbija da obustavi paljbu, iako je sama uputila zahtev za prekid vatre. Resor navodi da Tadžikistan uključuje vojsku u sukobe, uprkos dogovorima.

„Korišćenje minobacača, koji nisu uključeni u konvencionalni komplet graničnih snaga, pokazuje da granične trupe Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Republike Tadžikistan koriste snage i sredstva Oružanih snaga Tadžikistana, što je grubo kršenje međunarodnih i

bilateralnih sporazuma između zemalja“, navodi se u saopštenju.

ODKB poziva na prekid vatre

Istovremeno, generalni sekretar ODKB-a Stanislav Zas pozvao je obe strane na momentalni prekid vatre na granici.

Prema njegovim rečima, oružani sukobi koji su ponovo izbili na granici izazivaju ozbiljnu zabrinutost i konflikt treba rešiti isključivo za pregovaračkim stolom mirnim putem. ODKB je spreman da pruži pomoć Kirgiziji i Tadžikistanu u rešavanju sukoba, dodao je Zas.

Granica Kirgizije i Tadžikistana s vremena na vreme postaje zona sukoba, a glavni razlog su sporni delovi granice.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA