Najnovije

Kako da uspostavite porodičnu harmoniju: Rešenje je fer-plej

Uspostavite porodičnu harmoniju uz „Fer-plej“ autorke Iv Rodski. Revolucionarno rešenje problema neplaćenog i neprimetnog rada s kojim su se žene predugo suočavale

Foto: Vulkan

Na sajtu vulkani.rs dostupan je poučan i zabavan priručnik Fer-plej, koji je autorka Iv Rodski namenila svim ženama, ali i muškarcima kojima je kućnih poslova „preko glave“. Isprva, namera joj je bila da otkrije način na koji bi žene mogle da se izbore za više vremena i prostora kako bi povratile i negovale svoje prirodne talente i interesovanja koja ih čine zanimljivima, ali je, nakon sprovedenog društvenog istraživanja, shvatila da njena knjiga može biti korisna i muškarcima.

Umorna od toga da bude roditelj odgovoran za sve aspekte domaćinstva, Iv Rodski je popisala sav neplaćeni i neprimetan posao koji je radila za svoju porodicu, a zatim je taj spisak poslala mužu, insistirajući da se stvari promene. NJegov odgovor bio je... u najmanju ruku zanimljiv. Tada je shvatila da prepoznavanje problema nejednake raspodele dužnosti u domaćinstvu nije dovoljno: potrebno je pronaći rešenje. NJen razum, identitet, karijera i brak zavisili su od toga.

Rešenje je fer-plej: sistem za uštedu vremena i prevenciju anksioznosti koji parovima nudi potpuno nov način podele kućnih obaveza. Rodski je za potrebe svog istraživanja intervjuisala pet stotina žena i muškaraca iz različitih sfera društva kako bi prepoznala univerzalni problem nevidljivog rada, šta sve on podrazumeva i kako ga uspešno obaviti. Osmislila je kartašku igru sa četiri pravila i sto kućnih poslova koju parovi treba da odigraju kako bi odredili raspored zaduženja, od pranja sudova, preko pomaganja deci oko domaćih zadataka, do spremanja večere.
„Pobediti“ u ovoj igri znači uspostaviti ravnotežu u kućnom domaćinstvu, izgladiti odnose s partnerom i ostvariti pravo na lični prostor – izdvojiti vreme za bavljenje sobom i vlastitim interesovanjima.

„Praktičan, pravi vodič za rešavanje problema s kojima se suočavaju mnoge porodice.“ – Ris Viderspun

Za sve one koji žele da unaprede svoj porodični život i ponovo uspostave bračnu harmoniju, knjiga Fer-plej autorke Iv Rodski je dostupna na sajtu vulkani.rs kao i u svim knjižarama Vulkan.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA