Najnovije

Dodik: Mi smo se do sada samo branili, ali ćemo možda preduzeti neku žestoku akciju

Podrška koju mi je dao predsednik Rusije Vladimir Putin je moćna pogotovo kada dolazi od čoveka koga cenim i za koga mislim da je pravi državnik i predsednik svoga naroda. Delim njegove vrednosti, jer i ja želim, istina na manjem nivou, da u Republici Srpskoj zaštitimo našu državu i naš narod. To mi imponuje i osećam se srećno.

Milorad Dodik. (Foto: Jutjub)

To za Sputnjik kaže Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i kandidat za predsednika Republike Srpske

On se nedavno u Moskvi sastao sa predsednikom Rusije sa kojim je, uz krupne političke teme, razgovarao i o velikim ekonomskim projektima.

Bili ste kod Putina samo dan uoči odluke o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji, a pre referenduma… Kakav je Vaš odnos prema tome s obzirom na to da je Srbija rekla da neće priznati rezultate glasanja?

– Razumljivo je da Srbija ima takav stav, jer ako priznaje referendum onda je na korak do priznanja takozvanog Kosova. S druge strane, mi koji se borimo za naš status u Republici Srpskoj smatramo da referendum koji je najopštiji način izjašnjavanja naroda, treba i mora da bude deo prihvaćene političke prakse. Rusija ima pravo da štiti svoju milionsku populaciju na tom prostoru. Ako Amerikanci mogu da zaštite svog pojedinca bilo gde u svetu, da upotrebe svoje najeleitnije jedinice da bi sprečile nedaću svojih državljana onda zašto, izvinite, Rusija nema pravo da zaštiti 15 miliona Rusa, pogotovo nakon svega što su u Ukrajini doživeli. Ukinut im je jezik i zar su očekivali da će se oni iseliti odatle? Umesto toga odlučili su da se bore.

Razgovarao sam i ranije sa predsednikom Putinom. On je uporno govorio da nema problem sa Ukrajinom i da ima dve stvari koje se ne smeju dirati. Jedna je da Ukrajina ne može da bude poligon NATO-a za ugrožavanje Rusije u bezbednosnom smislu, a druga da se obezbede sva prava ruskom narodu koji tamo živi kao što to postoji u svim zemljama zapadne civilizacije. I jedno i drugo je bilo ugroženo.

Najavljeni su poslovi koje je prethodnih godina stopiralo zvanično Sarajevo. Kakvi su sada izgledi da se oni nastave, pre svega gasovod?

– Ostaje da se obezbedi dozvola Sarajeva, da se prođe granična linija, a to je Drina. To već godinama osporavaju u Sarajevu. Mislili smo da će se oni urazumiti ali ništa od toga. Ne radi se ni o kakvoj novčanoj obavezi BiH, finansijske stvari su rešene između nas i Rusije i značajan deo terete pada na njihovu stranu. Dozvole daje Republika Srpska, od Sarajeva nam treba samo ta za prolaz ispod Drine. Teško mi je da govorim da je Drina nama granica ali je to formalno-pravno tako. Oni su našli taj momenat da nam zagorčavaju i projekat i život. To je veoma obimna investicija, možda naznačajnija u RS ikada. Sarajevo tim stopiranjem pokušava da se dodvori Zapadu koji je besan i na Rusiju i na Putina. Čekaćemo ih, imaju i oni projekte, kada budu spremni nas da puste, pustićemo i mi njih ali ne volim to. Nisam ja takav čovek, ne zaustavljam ja nikakve projekte ali naprosto dođete u poziciju da drugačije ne možete – ako se to meri ovim aršinima u Sarajevu, onda ćemo i mi tako.

Pojedini analitičari veruju da Nemačka, Turska i SAD imaju uticaj na izbore u BiH... Postoji li strah da će se finansijskim sredstvima promeniti tok izbora?

– Suočavam se sa tim dugi niz godina, ovo su dvanaesti izbori u kontinuitetu na kojima očekujem veliku pobedu. Na svim tim izborima bilo je mešanja stranog faktora. Prvo se mešaju putem nevladinih organizacija koje su američke ili raznih fondacija iz Nemačke i po pravilu se stavljaju na stranu opozicije u Republici Srpskoj. Vidimo da su to plaćeni strani špijuni, troši se ozbiljan novac USAID-a koji je i formiran da bi rušio režime širom sveta i dobijao poželjnu političku strukturu. Mesec dana pred ove izbore počeli su da pišu kako mi je Putin dao neki novac, što je naravno, potpuna glupost. Mi imamo saradnju sa Rusijom i ona je vidljiva kroz njihovo prisustvo u ekonomskom sektoru ali iznad verbalne podrške i zajedničkih političkih stavova, ničeg drugog nije bilo. Kada sam to pročitao, znao sam da planiraju da značajnije finansiraju svoje pulene. Računamo s tim, borimo se, a u suštini, kada narod vidi šta dolazi sa te strane onda ima i negativan stav tako da to na neki čudan način više šteti onima koji su korisnici tih sredstava nego što im koristi.

Srbija trpi pritiske i preti nam se čak obustavom evropskog puta. Kako to vidite?

— Svedok sam svih tih stvari i meni niko ne treba ništa da objašnjava. Ceo politički establišment treba da se ujedini oko nacionalnih i državnih interesa i da se okupe oko predsednika Aleksandra Vučića kao snažnog pregovarača. S druge strane, Zapadu ne odgovara Vučić koji je spreman da ode u Ujedinjene nacije, pa da im kaže da svi poštuju ukrajinski teritorijalni integritet, a da za Srbiju to ne važi. Vučić je problem Zapadu zato što postaje regionalni ili čak evropski lider koji ima jasan stav i pokazuje politiku odbrane srpskog nacionalnog i državnog interesa. I oni će učiniti sve da ga omalovaže i dobijajući male ustupke od njega želeće da ga prikažu kako je slab. Zapad šalje trećerazredne službenike da nešto posreduju.

I u BiH, pored svih ambasadora koji nešto pokušavaju da urade, kršeći diplomatsku praksu, Nemačka šalje dva izaslanika, a imaju i sudije u Ustavnom sudu i zato pokušavam da animiram narod za jednu veliku podršku. Mi se do sada samo branimo, ali ćemo možda preduzeti neku akciju koja će ići veoma žestoko.

Na šta konkretno mislite?

— Ukoliko se u BiH ne vrate na ustavni poredak, mi ćemo pokrenuti pitanje naše nezavisnosti. Kada će biti taj trenutak, to ćemo mi odabrati. Sada će ovi iz opozicije reći da Dodik to stalno govori. Da, ali sam ja to pitanje legalizovao, svi očekuju da se to desi. Kada sam pre pet godina ovo prvi put spomenuo, niko nije smeo ni da progovori. Mi možemo da prihvatimo BiH kakva je napisana od slova do slova u Ustavu, ako nećete tu, onu kakvu ste vi zamislili sigurno nećete dobiti. Kada ćemo mi izaći iz nje? Kada se stvore okolnosti. Zapad je besan i mislim da bi oni rado na nekima kao što smo mi pokazali svoju snagu, zato ćemo i mi malo pričekati, jer nismo iracionalni.

A idu li Vam geopolitičke prilike naruku…

– Svet se menja, Evropljani sada bukvalno jauču za sobom – pada im standard, dešava im se ulica tako da nam dođe da kažemo „ljudi, možemo li mi vama nešto pomoći, a ne da mi od vas očekujemo pomoć?“ Kakva je to iluzija najbolje opisuje misnistarka spoljnih poslova Nemačke koja je rekla da njih ne zanima narod, već želja da ostanu na ukrajinskoj strani. Ne zanima te? Pa zanimaće te kada narod dođe na ulicu, a nema političara koji ne reaguje na ulicu. Angela Merkel je imala drugačiji stav, ona je bila svesna da nemačka privreda ne može da opstane bez ruskog gasa i zbog toga je insistirala na Severnom toku. Onda su došli ovi trećerazredni „zeleni” koji se igraju politike, koji su nabildovani Soroševim vrednostima i narede da se Severni tok zatvori. I sad jauču da nemaju plin. U čemu je ludilo? Putin kriv? Kako je on kriv kada je pustio da se izgradi Severni tok i pustio gas? E ako nećete Severni tok onda ga platite tri hiljade dolara u odnosu na prethodnih 500. Morate da platite svoju politiku. Svako plaća svoju politiku.

Ceo govor Vladimira Putina na ceremoniji ujedinjenja četiri regiona sa Rusijom pročitajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA