Najnovije

POČEO POPIS STANOVNIŠTVA U SRBIJI: Prekršajna prijava onima koji odbiju da se odazovu

U Srbiji je jutros u 8 časova počeo popis stanovništva, izjavila je za Tanjug načelnica Odeljenja za popis stanovništva Republickog zavoda za statistiku LJiljana Đorđević.

Popis (Ilustracija: RZS)

Prema njenim rečima, oko 15.000 popisivača je na terenu.

Popisivači će ići od vrata do vrata, metodom intervjua da od građana prikupljaju popisne podatke.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je ranije da će popis trajati narednih mesec dana i poslao poruku popisivačima, koji su bili na petodnevnoj obuci, da imaju pozitivan pristup prema građanima i da ljubazno odgovore na njihova pitanja.

Građani će odgovarati na 69 pitanja, a popis traje oko 30 minuta.

Popisivači će nositi identifikacionu karticu sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže.

Kovačević je na konferenciji za medije rekao da će najbolji popisivači biti angažovani u njihovim centrima, kao i da će imati priliku da učestvuju u drugom po masovnosti istraživanju, u popisu poljoprivrede sledeće godine.

"Popis se sprovodi da bismo dobili precizne podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje pouzdane slike trenutnog stanja, za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posledica iseljavanja u inostranstvo u poslednjih 11 godina", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je izuzetno važno da svi učestvuju u popisu i zajedno doprinesu njegovoj uspešnoj realizaciji.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Klaucke rekao je da EU podržava akciju sprovođenja popisa stanovništva i dodao da su podaci bitni, kako sa aspekta socijalne politike, tako i sa ekonomskog.

Klaucke je naveo da je naš zavod sproveo obimnu pripremu za popis stanovništva koji će se, kako kaže, sprovesti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Đorđević: Preliminarni rezultati popisa krajem novembra

Prvi preliminarni rezultati o broju popisanog stanovništva, domaćinstava i stanova znaće se do kraja novembra, dok će konačni rezultati popisa sa svim prikupljenim podacima biti objavljeni na proleće, rekla je danas Tanjugu načelnica Odeljenja za popis stanovništva u RZS-u LJiljana Đorđević.

Objasnila je da građani lako mogu da prepoznaju popisivača kada im zakuca na vrata, jer je on dužan da oko vrata nosi legitimaciju na čijoj je prednjoj strani ime i prezime, fotografija, broj lične karte i ID broj, dok je na poleđini ovlašćenje.

"Ukoliko žele, građani mogu da zapišu podatke sa legitimacije i da pozovu naš Info centar i provere da li je to zaista popisivač", rekla je Đorđević, načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Istakla je da će se popisivač, ukoliko nikoga ne nađe na određenoj adresi, ponovo vratiti na istu nakon nekog vremena. Kada je u pitanju vreme koje građani treba da izdvoje kako bi odgovorili na sva pitanja popisivača, Đorđević je rekla da popunjavanje upitnika traje kratko, jer je čitav proces digitalizovan.

"Digitalizacija popisa je izuzetno značajna jer su uvedena pravila logičke kontrole što ubrzava čitav proces popunjavanja upitnika", kazala je Đorđević.

Objasnila je da prilikom popunjavanja neće biti postavljana suvišna pitanja, na primer, ukoliko je ispitanik mlađe dete neće se postavljati pitanje o stručnoj spremi.

Đorđević je rekla da su građani dužni da na sva popisna pitanja daju odgovor, ali da u skladu sa Ustavom građanin ne mora da se izjašnjava na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i invaliditetu.

Prema njenim rečima, popisivač je dužan da zapiše tačno onako kako je građanin odgovorio i u slučaju kada građanin ne želi da se izjasni po nekom pitanju.

Prekršajna prijava onima koji odbiju da se odazovu popisu

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je akcija od nacionalnog značaja, rekao je danas za Tanjug pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku Petar Korović i upozorio da će građani koji odbiju, nakon svih pokušaja popisivača, da se odazovu popisu dobiti prekršajnu prijavu.

Korović je kazao da će popisivač, ukoliko nikoga ne nađe na određenoj adresi, ponovo posetiti taj dom, te da će nakon tog pokušaja ostaviti obaveštenje sa brojem popisnog Kol centra, kako bi građani zakazali termin koji im odgovara.

Naveo je da su u okviru popisa predviđene tri vrste kazni: za građanina koji da netačan podatak ili odbije da se popisuje, za popisivača koji prekorači svoje ovlašćenje i za članove popisne komisije koji prekorače svoje ovlašćenje.

Korović je naglasio i da je od izuzetne važnosti da se građani izajasne kojoj naciji pripadaju, bez obzira što odgovor na to pitanje nije obavezno, dodajući da je popisivač dužan da verodostojno prenese svaki odgovor.

"Popisivač ima obavezu da verodostojno prenese svaki odgovor u elektronski obrazac, bez bilo kakve reakcije. On nema pravo da sugeriše odgovor", rekao je Korović.

Objasnio je da svako pitanje ima svoju svrhu i da se na osnovu pitanja o starosti domova, stolariji i površini stanova prikupljaju podaci značajni za statistiku o stanovima na određenoj teritoriji.

Takođe, poručio je da i pitanja koja se odnose na poljoprivredna domaćinstva, nisu uzaludna, već će biti značajna za Popis poljoprivrede planiran za narednu godinu.

Izvor: Tanjug/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA