Najnovije

ŠTA SE DEŠAVA U IRANU? Haos, neredi, Kurdi i strani provokatori danima potresaju zemlju

Iran već danima potresaju nemiri, a povod za to je bila smrt kurdske devojke pod nejasnim okolnostima nakon što je uhapšena jer nije nosila nepravilno hidžab. Opozicija i zapadne nevladine organizacije optužile su iransku policiju da ju je ubila, što Teheran poriče. Iran je istakao da su protesti i neredi inspirisani i podstaknuti spolja od strane monarhista i iranskih opozicionara koji sede u inostranstvu i na Zapadu.

Iran (Foto: Jutjub)

Demonstranti koriste oružje protiv policajaca. Vlasti rasteruju demonstrante. Ima na desetine žrtava, kako među aktivistima, tako i među pripadnicima snaga bezbednosti. Nemiri su zahvatili 16 od 31 pokrajine zemlje i najmanje 46 naselja. Protiv vlasti su ustale antivladine grupe u iranskim provincijama Kurdistan, Huzestan i Sistan-Belučistan. Kurdske oružane formacije počele su da napadaju granične prelaze u pograničnim regionima Irana. Zbog toga je Islamska revolucionarna garda prošle subote pokrenula operaciju protiv kurdskih separatista koristeći artiljeriju i dronove.

Na jugoistoku Irana, u provinciji Sistan-Belučistan, juče su nastavljeni sukobi sa snagama bezbednosti. Poginulo je 19 ljudi, uključujući pukovnika Islamske revolucionarne garde. Još 20 ljudi je povređeno.

Iranski obaveštajci su u međuvremenu uhapsili 9 stranaca. Privedeni su državljani Nemačke, Francuske, Holandije, Italije, Poljske i Švedske, navodi se u saopštenju. Oni su ili direktno učestvovali u protestima i njihovom podsticanju, ili su delovali prikriveno u pozadini. Iranske obaveštajne službe nisu dale dodatne detalje o uhapšenim Evropljanima.

O neslaganju u ruskim redovima pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA