Najnovije

PUTIN OTKRIO ŠTA RADI NJEGOVA ZEMLJA: Lider Rusije saopštio na šta su usmerena dejstva Moskve

Rusija ne postupa tako da nekome stvara probleme, njena dejstva su usmerena na stvaranje stabilnosti na svetskom energetskom tržištu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

„Aktivno radimo i u okvirima OPEK+. Znam vaš stav. Naša dejstva, naše odluke nisu usmereni ni protiv koga, ne nameravamo i ne radimo tako da nekome stvaramo probleme. Naša dejstva su usmerena na to da se stvori stabilnost na svetskom energetskom tržištu, kako bi se i potrošači energenata i oni koji se bave proizvodnjom, isporučioci na svetsko tržište, osećali mirno, stabilno i pouzdano“, rekao je Putin na sastanku s predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom u Sankt Peterburgu.

Alijansa OPEK+ je na savetovanju u Beču 5. oktobra odlučila da od novembra smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.
Vicepremijer Rusije Aleksandar Novak je rekao da je ta odluka neophodna za uravnotežavanje tržišta pred sezonsko sniženje potražnje.

Susret Putina i Nahjana je prvi lični susret dvojice lidera poslee izbora El Nahajana za predsednika UAE, a poslednji put su razgovarali telefonom u maju ove godine.

Putin je na početku sastanka rekao da će kolegu iz UAE detaljno izvestiti o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i dodao da će se danas sastati s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem.

„Znam da ste zabrinuti u celini zbog razvoja situacije i da težite da doprinesete rešavanju svih spornih pitanja, uključujući i ovu krizu koja se događa danas (u Ukrajini)“, rekao je Putin.

Poseta predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Rusiji usmerena je, kako je ranije saopštilo Ministarstvo inostranih poslova UAE, „na pomoć u postizanju efikasnih političkih rešenja“ krize u Ukrajini.

Putin je istakao da se kontakti Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata razvijaju se samo u pozitivnom smeru, a da su odnosi dveju država važan faktor stabilnosti u regionu i svetu.

„Tokom 50 godina naših diplomatskih odnosa kontakti su se razvijali samo pozitivno, samo po uzlaznoj putanji. Bez obzira na svu složenost današnjih odnosa u svetu, odnosi Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata su važan faktor stabilnosti u regionu, a može se reći i u svetu u celini“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da s predsednikom UAE namerava da razgovara o situaciji u regionu.

„Uloga i uticaj Ujedinjenih Arapskih Emirata na situaciju u samom regionu su, naravno, veoma visoki. I za mene je veoma važno da razgovaram s Vama o pitanjima u vezi sa situacijom u Siriji i oko nje“, rekao je Putin kolegi.

Ruska vojska nastavlja sa munjevitim udarima po ključnim neprijateljskim tačkama! Više o tome OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA