Najnovije

"UPOTREBIĆU NUKLEARNO ORUŽJE" Putin navodno otkrio Masku svoje planove

Ilon Mask je demantovao navode da je razgovarao sa Vladimirom Putinom pre nego što je izneo svoj mirovni predlog po kojem bi Ukrajina trebalo da ustupi deo teritorije Rusiji. Te tvrdnje su došle od uglednog analitičara Ijana Bremera, koji je ostao pri tome da govori istinu.

Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Bremer, šef konsultantske kuće za politički rizik Evroazijska grupa, u ovonedeljnom izveštaju je naveo da je Mask razgovarao da ruskim predsednikom o njegovim uslovima za mir i potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružje, pre nego što je objavio tvit koji je podigao buru u Ukrajini i širom sveta.

Nakon što su mediji preneli Bremerov izveštaj, osnivač kompanije "Tesla" je na Tviteru napisao da je sa Putinom razgovarao samo jednom, pre 18 meseci, i da je tema bila svemir. Američki analitičar, međutim, ostaje pri svojim prvobitnim rečima i insistira da mu je izvor bio lično Mask.

- Ilon Mask mi je rekao da je razgovarao direktno sa Putinom i Kremljom o Ukrajini. Takođe mi je rekao koje su crvene linije Kremlja. Pišem svoj nedeljni bilten o geopolitici 24 godine. Pišem iskreno bez straha ili pristrasnosti i ovonedeljno izdanje nije bilo drugačije - tvitovao je Bremer posle Maskovog demantija.

U biltenu, Bremer navodi da je odlučio da piše o razgovoru sa američkim milijarderom nakon što je on izašao u javnost sa svojim stavovima o Ukrajini.

- Razgovarao sam sa Ilonom pre dve nedelje i on mi je rekao da mu je Putin u direktnom razgovoru otkrio da je "spreman da pregovara" (isto sam čuo od članova Šangajske organizacije za saradnju nedelju dana ranije) i da je izneo minimum zahteva za okončanje rata - piše Bremer.

Putin je navodno rekao Masku da je spreman da pregovara samo ako Krim ostane ruski, ako Ukrajina prihvati oblik trajne neutralnosti i prizna rusku aneksiju Luganska i Donjecka. Četvrti uslov je ukrajinsko priznavanje ruske kontrole Hersona za vodosnabdevanje Krima, kao i Zaporožja za kopneni most. Takvi uslovi bi predstavljali skoro potpunu kapitulaciju Ukrajine u vreme kada su njene snage u ofanzivi.

Ruski predsednik je Masku, kako tvrdi Bremer, rekao da će ti ratni ciljevi biti postignuti "bez obzira na sve" - alternativa je "velika eskalacija", uključujući potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja ako Ukrajina izvrši invaziju na Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Mask je navodno odgovorio Putinu da "treba učiniti sve da se izbegne taj ishod".

- Ilon je obezbeđivao svoje "Starlink" komunikacione uređaje Ukrajini, tako da je bio heroj za ukrajinski pokret u ranim danima rata (iako je priča od tada bila pomešana, a neki Ukrajinci u ministarstvu odbrane su mi rekli da su troškovi dramatično porasli, pri čemu to plaća NATO). Međutim, očigledno je bio pokoleban nedavnim promenama u ratu. Ilon mi je rekao da su mu Ukrajinci tražili da aktivira "Starlink" na Krimu, što ima smisla samo ako tamo planiraju kopnene operacije, i da je on odbio s obzirom na potencijal za eskalaciju - piše američki analitičar.

Mask je, kako dodaje, takođe bio zabrinut zbog direktnijih pretnji od Putina.

- Iako mi nije izneo ništa eksplicitno, govorio je o ruskim sajber sposobnostima i potencijalu Rusije da poremeti njegove satelite - otkrio je Bremer.

Maskovi predlozi 

Mask je 3. oktobra izazvao gnev širom sveta tvitujući mirovni predlog sličan onome koji mu je navodno izneo Putin, sugerišući da je Krim u suštini ruski, i da bi nepriznati referendumi u četiri okupirane ukrajinske pokrajine trebalo da budu ponovljeni pod nadzorom UN, pri čemu bi Rusija napustila teritoriju samo ako izgubi na glasanju. On je sugerisao da bi Ukrajina trebalo da obeća dugoročnu neutralnost i garantuje vodosnabdevanje Krima.

Mask je predloge stavio na onlajn glasanje. Oni su bili hvaljeni u ruskim državnim medijima, a ismevani u Ukrajini. Predsednik Volodimir Zelenski je sproveo sopstvenu anketu o tome šta pratioci Maska preferiraju: onog koji podržava Ukrajinu ili onog koji podržava Rusiju.

Potrebna pomoć za porodice na Kosovu i Metohiji! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA