Najnovije

POLJSKE PRAVOSLAVCE OKREĆU PROTIV RUSIJE: Austrijski metod asimilacije se ponavlja

Pravoslavni Zapadni Rusi danas doživljavaju ozbiljan rusofobični pritisak u cilju njihove asimilacije i etničkog preformatiranja, rekao je istoričar ruske konzervativne misli, publicista, kandidat istorijskih nauka, član Saveza pisaca Rusije Mihail Smolin u intervjuu međunarodnoj redakciji agencije FAN.

Pravoslavna crkva (Foto: Pixabay)

U Poljskoj je pokrenuta nova informativna kampanja „Mi smo pravoslavci, mi smo Poljaci“ pod heštegom #PrawosławnyNieRuski. Na potpuno isti način je austrijska vlast, uz pomoć Poljaka, pre više od jednog veka od ruskih Galičana napravila „Ukrajince“.

Upravo po istom principu, austrijska država je početkom prošlog veka pokazala da njeni podanici, iako sebe nazivaju Rusima, nemaju nikakve veze sa Rusima „sa druge strane ivice“, koji su „pretili“ carstvu Austrougarske.

Smolin je napomenuo da pravoslavci u Poljskoj sada prolaze kroz teška vremena. Kao nekada u Austrougarskoj od ruskih unijata, sada se od njih traži da napuste rusko ime.

„Po poreklu, većina pravoslavaca u Poljskoj su Zapadni Rusi, Belorusi ili Rusini. Istorija njihovog boravka pod Nemcima i Poljacima bila je izuzetno teška.

Austrijske i poljske vlasti nastojale su da promene veru i razbiju njihov nacionalni identitet. Tada su se, kao rezultat treće podele Žečpospolite (Poljsko-litvanske Unije – prim. red.), mnogi zapadnoruski narodi pridružili Ruskoj imperiji“, objasnio je sagovornik FAN-a.

Međutim, posle revolucije 1917. i sovjetsko-poljskog rata 1919-1921, oni su ponovo potpali pod vlast obnovljene Poljske, naglasio je istoričar. Prema njegovim rečima, ponovo su nastavljeni genocid i prozelitizam.

„Dalje posle Drugog svetskog rata, Staljin daje Lemkovsku oblast, naseljenu Rusinima-Lemcima, Varšavi, koja 1947. deportuje Lemke u zapadnopoljska vojvodstva i naseljava njihove istorijske zemlje etničkim Poljacima.

A danas pravoslavni Zapadni Rusi doživljavaju ozbiljan rusofobični pritisak u cilju njihove asimilacije i etničkog preformatiranja. Sva ova politika pokazuje sav integritet i istoričnost konfrontacije između Zapada i ruskog sveta“, rezimirao je Mihail Smolin.

O gubicima na frontu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA