Najnovije

ŽIVADIN JOVANOVIĆ: Kurtiju se žuri, svestan je da slabi globalna podrška za Kosovo

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da sporazum sa Srbijom mora da bude postignut što pre i da ima manje od dve godine za njegovo rešavanje, a analitičari ocenjuju da je ovo ozbiljan znak da se kosovskim Albancima žuri jer osećaju da uskoro mogu da izgube podršku globalnih sila, prenosi Kurir.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Kurir da se Kurtiju žuri da "bespravnim i neprincipijelnim metodama obezbedi mesto za svoju tzv. državu u Ujedinjenim nacijama, jer je svestan slabljenja svoje moći i globalne podrške za ilegalno otcepljenu južnu srpsku pokrajinu".

"Kosovskim političarima se žuri jer vreme čini svoje, svedoci smo da se globalni odnosi u celom svetu menjaju. Izvesno je da je danas drugačija situacija nego 2008, kad su, uz pomoć zapadnih 'roditelja', proglasili nezavisnost, a kamoli nego 1999, kad su KiM okupirali. Pokušavaju da Kosovu što pre obezbede fotelju u UN, a da se Srbiji nametne obaveza priznavanja ilegalno otcepljene pokrajine. Ne može se oročavati pitanje rešavanja statusa Kosova, jer je to iz domena politike pritisaka, pretnji i ucena, pa nećemo pregovarački proces da prilagođavamo tuđim izbornim kampanjama. Ni Srbiji nije u interesu da odugovlači s rešavanjem ovog problema, ali insistiraćemo da se reši u skladu s pravom i Rezolucijom 1244", kazao je Jovanović.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da kod Kurtija u stvarnosti ne postoji nikakav rok za rešavanje pitanje Kosova, ali da postoji strah od promene administracije u Vašingtonu.

"Postoje želje Lajčaka i onih krugova na Zapadu koji su ga tu postavili da iskoriste novonastalu geopolitičku poziciju da izvrše još snažniji pritisak na Srbiju. A sve kako bi se strane političke elite pohvalile da su izbile iz ruke Vladimira Putina jedan argument. Plaše se promene administracije u Vašingtonu, jer republikanci imaju nešto drugačiji pristup kosovskom pitanju, pa s takvim izjavama žele da pritisnu Srbiju da se nešto uradi što pre. Navikli smo na takve trikove i nećemo nasedati na njih, rešavamo jedan po jedan problem, tu su i pitanja nestalih, imovine i mnogo toga", kazao je Drecun.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prošle nedelje je tokom boravka u Prištini ponovio da trenutno postoji "prozor mogućnosti za postizanje dogovora koji će trajati do evropskih i američkih izbora 2024. godine", a politički analitičar Dušan Janjić smatra da je sve ovo predstava Lajčaka i da, u narednih sedam do deset dana, očekuje rast tenzija na relaciji Beograd-Priština.

"Lajčak se lažno predstavlja kao prijatelj Srbije i njegova propaganda je da je nekakav konflikt menadžer. Trenutna američka administracija sa DŽoom Bajdenom na čelu nam je veći prijatelj, iako u politici nema prijatelja, jer je Bajden podigao kosovsko pitanje u rang prioritetnih i naša država treba da iskoristi ovaj period. Lajčak zapravo ne želi da se išta postigne, a u danima koji slede nas čeka dramatizacija situacije na terenu ili samo u javnosti", rekao je Janjić za Kurir.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA