Najnovije

DF ĆE POVUĆI PRIZNANJE KOSOVA! Britanski istoričar piše: Srbi su protonacija, a Crnogorci tzv. nacija! (VIDEO)

Ako Demokratski front u Crnoj Gori bude imao sigurnu većinu u budućnosti, povući će priznanje Kosova, uveren sam u to. To može da se desi nakon narednih izbora, ali ostaje da vidimo da li će se ta većina ostvariti, izjavio je istoričar Aleksandar Raković prilikom gostovanja u emisiji Reč produkcije Helmkast, koje je, usled blokade i restrikcija Jutjuba, objavljeno tek dvadesetak dana nakon snimanja, i to na kanalu Helmkast Rezervni položaj.  

Aleksandar Raković. (Foto: Jutjub)

Piše: Aleksandar Raković

On je rekao da što je više pritiska na Srbe u Crnoj Gori, „to se podrška Demokratskom frontu više bliži cifri od 50 odsto glasača“.   

- To je čak Dritan Abazović izjavio, da nije došlo do formiranja one Krivkapićeve vlade, da bi Demokratski front sam imao preko 50 odsto. Prema tome, što više Zapad zateže, to će biti više Srba. I to treba da im bude jasno – upozorio je istoričar. 
Raković je stavio do znanja da su Srbi istorijski narod. 

- Erik Hobsbaum, britanski istoričar jevrejskog porekla, piše u knjizi „Nacija i nacionalizam“ da su Srbi jedna od evropskih protonacija. A takozvanu crnogorsku naciju u svojim knjigama stavlja pod navodnike. On je ne priznaje. Jednostavno je nema. Istoričari se ne mogu baviti crnogorskom nacijom, njom mogu da se bave politikolozi, sociolozi, psiholozi itd. Istoričari ne mogu jer nema istorijskih izvora ni građe za tako nešto. Samo ideoloških konstrukata najrazličitije vrste – naglasio je on. 

On je ukazao na to da treba samo pogledati kako Srbi izgledaju i videti da „mi ne izgledamo fizički kao Poljaci i Rusi, već kao mediteranci“. 

- Dakle, mi smo potomci starosedelaca na ovom prostoru, starobalkanskog stanovništva koje se pomešalo sa pridošlim stanovništvom. Primili smo slovenski jezik, a u velikoj meri zadržali mediteranski izgled. Više ličimo fizički na Grke ili južne Italijane, nego na Poljake. Prema tome mi Srbi smo starosedeoci na ovom prostoru. Hobsbaum objašnjava da su Srbi formirali identitet pre stvaranja modernih nacija, zbog srpske svetosavske crkve, kulta Svetog Save, koji je negovan, i sećanja na Kosovo – kazao je Raković. 

Govoreći o Albancima, koji tvrde da su Iliri, iako je ta teorija odbačena, a u čemu im još uvek pomažu neki naši autori, kazao je da ne zna koji je sve supstrat učestvovao u formiranju etnolingvističkog elementa koji danas čine ALbanci, ali da „čak i da imaju nekog starobalkanskog elementa, to ne znači da imaju bilo kakvo preiumućstvo nad nama“.  

- Teodora Toleva je o Albancima gledala u Beču građu prvog reda. Kako je nastajala, tako je gledala. Ona je zaključila da između Albanaca katolika i Albanaca muslimana nije bilo ničeg zajedničkog osim mržnje prema Slovenima, odnosno Srbima i Bugarima, kako ona navodi. Na tom integrativnom faktoru išla je nadogradnja, a cilj je bio da se Srbiji ne dozvoli izlaz na more – naveo je sagovornik Helmkasta. 

Kako je naglasio, „identitet Albanaca je nastao kao konstrukt i nije do kraja izdefinisan ni do danas“. 

- Pismo im je nastalo tek početkom dvadesetog veka. Za razliku od katolika i muslimana, koji su govorili raznim jezicima, koji su stavljeni u jedan albanski jezik, pravoslavni Albanci su predati Grcima na potpunu helenizaciju – kazao je Raković. 

Ruska Duma: Proces vraćanja istorijskih ruskih zemalja nije završen! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA