Najnovije

IZNENAĐENJE ZA ZAPAD Evo kako bi Rusija mogla da zaobiđe sankcije, Moskva našla novog partnera

Rusija uči da zaobilazi sankcije, što je prilično loša vest za Ukrajinu i Zapad, iznosi mišljenje nemačka novinarka Kristin Kenše.

Moskva. (Foto: pixabay. com)

Ruski predsednik Vladimir Putin pre izvesnog vremena obavio je svoje prvo inostrano putovanje od početka ukrajinske krize – posetio je Iran, gde se sastao sa lokalnim liderom Ibrahimom Raisijem.

Prema rečima Kristin Kenše, Moskva je u središtu Teherana našla partnera koji je spreman da podeli iskustvo u zaobilaženju zapadnih sankcija, prenosi Welt.

- Sankcije čine Iran privlačnim trgovinskim i finansijskim partnerom za Rusiju. Štaviše, Moskva ima mnogo toga da nauči od zemlje koja je pod strogim sankcijama. Ovo je loša vest za Zapad i Ukrajinu - piše autor nemačkog izdanja.

Do sada je obim trgovine između Rusije i Irana iznosio samo četiri milijarde dolara godišnje. Međutim, samo u poslednjih nekoliko meseci ova cifra je porasla za 30%. Nakon što je Evropa prestala da bude važan trgovinski partner, Ruska Federacija traži pristup novim tržištima. Iran je u ovom kontekstu prošao što je bolje moguće jer takođe želi da zajedno sa Moskvom zaobiđe sankcije.

- Iran ima veliko iskustvo u tome. Od svog osnivanja 1979. godine, Islamska Republika je bila predmet gotovo kontinuiranih američkih kaznenih mera. Pre ukrajinske krize, Iran je bila zemlja pod najstrožim sankcijama na svetu, a sada je Rusija zauzela njeno mesto - kaže Kristin Kenše.

Nafta je ključna izvozna roba za obe zemlje. Kada je Iranu uveden naftni embargo, međunarodna zajednica je očekivala da će izvoz pasti na 500.000 barela dnevno. Međutim, u stvarnosti, Teheran isporučuje duplo više sirovina, bukvalno izbegavajući sankcije.

Iranski naftni tankeri koriste fiktivne kompanije i menjaju imena da bi sakrili svoje poreklo. Na otvorenom moru isključuju lokacijske signale i tako postaju „brodovi duhovi“. Pored toga, iranska nafta se često meša sa sirovinama iz drugih zemalja, zbog čega je nemoguće ući u trag poreklu robe.
- Očigledno, Moskva takođe koristi iranski trik sa naftom. Nedavno se broj ruskih "brodova duhova" utrostručio - kaže autor Welta.

Teheran i Moskva su takođe postigli dogovor o isporuci delova za avione iz Irana u Rusiju. Prema pisanju iranskih medija, Teheran bi trebalo da dobije ruski čelik u zamenu za neophodne komponente.

Ruska Duma: Proces vraćanja istorijskih ruskih zemalja nije završen! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA