Najnovije

FINANSIJERU ''AZOVA'' ODUZET PASOŠ: Lišen ukrajinskog državljanstva

Jaroslav Jurčišin, poslanik Vrhovne rade Ukrajine iz poslaničke grupe partije Holos, zamenik šefa antikorupcijskog komiteta, potvrdio je autentičnost ukaza predsednika Vladimira Zelenskog o lišenju ukrajinskog državljanstva oligarha Igora Kolomojskog.

Igor Kolomojski (Foto: RIA Novosti)

Jurčišin je rekao da je portparol Kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Dnjeprov u zvaničnom pismu potvrdio da je Zelenski „oduzeo državljanstvo Rabinoviču, Korbanu, poslaniku Sluge naroda Igoru Vasilkovskom i drugima“.

„Ovo nije prva uredba kojom se ukrajinski građani lišavaju ukrajinskog državljanstva ako imaju dvojno državljanstvo. Ne postoji procedura kao takva, ali postoji jasna odredba u zakonu da ako osoba ima drugo državljanstvo, ako se dobrovoljno odrekala ukrajinskog i ne može biti državljanin Ukrajine. Nisam pitao za Kolomojskog, zanimala me je malo drugačija priča. Ovo su lični podaci, to je trebalo da bude tajna“, objasnio je on.

Jurčišin je rekao da ga interesuje „da li Rabinovič i Vasilkovski mogu formalno ostati narodni poslanici ako im je oduzeto ukrajinsko državljanstvo”. Konkretno, na primer, predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk rekao je Jurčišinu da Kancelarija predsednika „nije poslala ništa“ i on je podneo zahtev za dekret. Regulatorni odbor Rade je pak tvrdio da „nemaju informaciju da li je predsednik nekim narodnim poslanicima oduzeo državljanstvo“.

Jurčišin je precizirao da kopredsedavajući stranke Opoziciona platforma – Za život Rabinovič posle 24. februara „ne ide na posao, ne prima platu“, dok bi Vasilkovski „mogao da uzme bolovanje da opravda odsustvo“, a „Sva je prilika da plaćamo (njegovu platu).“

Prema rečima poslanika Rade, Vasilkovskog je video u parlamentu posle 24. februara „možda jednom”.

Jurčišin je rekao i da lišavanje ukrajinskog državljanstva Kolomojskog ne dozvoljava da on bude izručen drugoj zemlji – lice bez državljanstva ne može biti odgovorno po zakonu o oligarsima.

Međutim, sam Igor Kolomojski nije javno komentarisao informaciju o lišavanju ukrajinskog državljanstva od strane predsednika Zelenskog. On je takve poruke nazvao „glupostima“. Informacije o lišavanju ukrajinskog državljanstva Kolomojskog pojavile su se krajem jula.

Dana 21. jula, poslanik Vrhovne rade Sergej Vlasenko objavio je fotografiju ukaza Zelenskog od 18. jula o lišenju državljanstva 10 ljudi, uključujući i Kolomojskog. Ali tada je Kancelarija predsednika Ukrajine odbila da pruži zvanične informacije i potvrdi autentičnost dokumenta o lišavanju državljanstva biznismena Igora Kolomojskog, kopredsednika stranke Opoziciona platforma - Za život Vadima Rabinoviča i načelnika teritorijalne odbrane Dnjepropetrovske oblasti Genadija Korbana.

U administraciji ukrajinskog predsednika odbijanje su obrazložili poverljivošću informacija. „Poverljive informacije, u skladu sa članom 6. Zakona Ukrajine „O pristupu javnim informacijama“, odnose se na informacije sa ograničenim pristupom.“ Ali istovremeno su naveli da se neobjavljeni ukazi Zelenskog br. 502 i br. 503 odnose na prestanak ukrajinskog državljanstva i prijem u državljanstvo.

Nakon što je tajni ukaz Zelenskog objavljen na internetu, Genadij Korban je naišao na probleme prilikom ulaska u Ukrajinu. Prilikom pokušaja da iz Poljske uđe u Ukrajinu, zadržali su ga ukrajinski graničari, koji su mu oduzeli pasoš. Pozvali su se na predsednički ukaz kojim se on lišava državljanstva. Korban je potom izjavio da je u statusu lica bez državljanstva. Takođe je postalo poznato da je u bazi podataka Državne migracione službe Ukrajine pasoš Igora Kolomojskog već označen kao nevažeći.

Podsećamo, Igor Kolomojski je oligarh iz Dnjepropetrovska koji je za vreme vladavine Petra Porošenka finansirao ekstremistički puk '’Azov'’. Bio je gzverner Dnjepropetrovske oblasti, kao i predsednik Ujedinjene jevrejske zajednice Ukrajine.

Ofanzivu vojske DNR pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA