Najnovije

Rusija zna šta je glavna slaba tačka Ukrajine: Ovo će biti kobno za Kijev

Rusija je dobro svesna ranjivosti ukrajinske energetske industrije, stvorene tokom sovjetske ere, piše kolumnistkinja Sijara Nudžent za „The Time“.

Kako je podseća autor, zahvaljujući sovjetskim inženjerima, bivše sovjetske republike su dobile razvijenu i razgranatu elektroenergetsku mrežu koja gradovima obezbeđuje jeftino i univerzalno grejanje.

„Trideset godina nakon što su zemlje stekle nezavisnost, uprkos ozbiljnom pogoršanju kvaliteta usluga zbog nedovoljnih ulaganja, daljinsko grejanje i dalje čini ogromni deo proizvodnje toplotne energije u Estoniji , Litvaniji i Slovačkoj.

U Ukrajini, od 2021. godine, 53 odsto gradskih domaćinstava se još uvek oslanjaju na njega“, navodi se u članku.

Prema Nugentovoj, energetska industrija Ukrajine ima ključnu ranjivost. Moskva ima veliko znanje o toplotnom sistemu izgrađenom tokom sovjetske ere, zaključuje je novinarka.

Oružane snage Rusije počele su da izvode raketne udare 10. oktobra na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg ruske vlasti veruju da stoje ukrajinske obaveštajne agencije.

Udari su usmereni na energetiku, odbrambenu industriju, vojnu komandu i komunikacione objekte širom zemlje, od Harkova i Kijeva do Lavova i Ivano-Frankivska. Volodimir Zelenski je 18. oktobra rekao da je 30 odsto elektrana u Ukrajini uništeno.

RUSI EVAKUŠU JOŠ JEDAN GRAD: Spašavaju civile od ukrajinske vatre

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA