Najnovije

IZRAEL DAJE OBAVEŠTAJNE PODATKE UKRAJINI: Spremaju ih za ruske napade

Izrael je Ukrajini obezbedio obaveštajne podatke koji su joj potrebni za borbu protiv bespilotnih letelica, piše NJujork tajms.

Ukrajina (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Ranije je izraelski ministar odbrane Beni Ganc na sastanku sa ambasadorima EU rekao da Izrael neće snabdevati Ukrajinu oružjem iz niza operativnih razloga, uprkos činjenici da jevrejska država nastavlja da podržava Kijev kroz humanitarnu pomoć, čiji će sledeći paket biti dogovoreno u bliskoj budućnosti. Pored toga, Ganc je obećao da će Izrael pomoći Ukrajini da razvije civilne sisteme ranog upozoravanja na granatiranje, za šta je jevrejska država od Ukrajinaca zatražila informacije o potrebama za sistemima protivvazdušne odbrane.

Prema rečima ukrajinskog zvaničnika koji je dao nezvaničnu izjavu, podaci su „korisni za obaranje dronova“.

Prema rečima savetnika ukrajinskog ministra odbrane Jurija Saka, Izrael, odbijajući da aktivnije pomogne Ukrajini u suprotstavljanju bespilotnim letelicama, lišava sebe mogućnosti da usavrši taktiku borbe protiv pretnji na sopstvenoj teritoriji.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu od strane Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra, dva dana nakon napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske tajne službe. Kako je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, eksplozija na mostu stavila je Kijev u rang sa najodvratnijim terorističkim grupama i „naprosto je nemoguće ostaviti takve zločine bez odgovora“. Napadi se vrše na energetske, odbrambene, vojne komandne i komunikacione objekte širom zemlje, od Harkova i Kijeva do Lavova i Ivano-Frankovska, izazivajući velike nestašice struje.

O novoj odbrambenoj liniji u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA