Najnovije

BAKIR JE PLATIO CENU! Srpska želi da bude deo Srbije, nema dokaza da je BiH uvela sankcije Rusiji!

Srbi u Republici Srpskoj su pokazali da su veliki Srbi. Ogromna želja većine, u to sam apsolutno ubeđen, jeste da republika Srpska ne treba da bude nezavisna, već deo Srbije, što je jedino prirodno i normalno, rekao je dr Rajko Petrović sa Instituta za evropske studije, govoreći u emisiji Reč na kanalu Rezervni položaj. 

On je do detalja objasnio komplikovan izborni sistem u BiH, posebno onaj koji se tiče izbora članova Predsedništva BiH u koje ulaze po jedan predstavnik Srba, Bošnjaka i Hrvata, te kako Bošnjaci, koristeći izborni sistem, svaki put od 2006. godine uspevaju da član predsedništva ispred Hrvata bude zapravo drugi član ispred Bošnjaka, a da je samo „nominalno Hrvat“. Međutim, prema njegovim rečima, zbog tih izbornih manipulacija, ovoga puta je Bakir Izetbegović platio cenu, te je umesto njega za člana predsedništva ispred Bošnjaka došao Denis Bećirović. 

- Sa Denisom Bećirovićem kao članom predsedništva BiH umesto Bakira Izetbegovića nećemo dobiti ništa novo, mada je forma drugačija. Bećirović je profesor, doktor nauka, nema afera, mlad, međutim kada je reč o navodnom učešću Srbije u građanskom ratu u BiH, kada je reč o prirodi Republike Srpske, kada je reč o Srebrenici i slično, tu nema nikakve razlike između njega i Bakira. Denis Bećirović smatra da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da je Srbija izvršila agresiju na BiH, da je dužna da plati ratnu odštetu, da se u Srebrenici desio genocid, da BiH treba da bude unitarna, centralizovana država – kazao je Petrović.

Govoreći o izborima za predsednika Republike Srpske istakao je da prema dosad ponovo prebrojanim glasovima Milorad Dodik sigurno pobeđuje. Petrović je rekao da ne može da kaže da su Jelena Trivić i opozicija prozapadni, ali da su počinili neke greške. Po njemu, najveća greška Trivićeve bila je sastanak sa Kristijanom Šmitom, kojeg Dodik sa druge strane naziva „nemačkim turistom“. 

- Sastanak Trivićeve sa Šmitom je velika greška, i mislim da je na talasima toga Dodik uspeo da ostvari pobedu, što govorim na osnovu prebrojanog do sada. Dodik tu nema dileme, on će jednostavno reći: „za mene je Kristijan Šmit nemački turista“ – ukazao je Petrović.  

- Kad bi Jelena Trivić bila predsednik Republike Srpske, moj utisak je da bi bila više po meri zvaničnog Beograda, nego što je to slučaj Milorada Dodika. Međutim, Dodik je pokazao da je uspeo da preživi mnoge vladare u Srbiji, Miloševića, Đinđića, Koštunicu, Tadića i Vučića – naglasio je on.

Prema njegovim rečima, nema dokaza da je Bosna i Hercegovina zaista uvela sankcije Rusiji.

Petrović je naveo da je BiH pre rata imala 3,6 miliona stanovnika, a sada svega oko 2,5 miliona, što je, kako je rekao, rezultat iseljavanja.

"Ukrajina je postala poligon za testiranje različitih vrsta naoružanja"

Izvor: Pravda 

    
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA