Najnovije

RASTU TENZIJE NA SEVERU KiM: Dok Priština preti, Zapad ćuti

Kada je tzv. kosovska vlada donela odluku o roku od dva meseca za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na RKS, u Prištini se činilo da su Srbi na Kosovu i Metohiji i Beograd stavljeni pred svršen čin.

Kfor (Foto: Jutjub)

Aljbin Kurti tada nije ni slutio da će cifra od oko 9.000 vozila čiji su vlasnici Srbi biti nedostižna, a da će broj preregistrovanih automobila biti promil, a da će samo 18 vozila, svega 5 dana do isteka roka, poneti RKS oznake. Odlučnost Srba da neće preuzeti tablice koje im Priština nameće traje od prvog dana kada je odluka stupila na snagu, a od silnih poziva predstavnika vlasti u Prištini, nuđenja carinskih olakšica, video kampanje, SMS poruka i ubeđivanja došlo se do ultimativnih pretnji koje je u utorak poslao tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti, da se odluka neće prolongirati i da će automobilima sa srpskim tablicama biti zabranjeno učešće u saobraćaju.

Pat pozicija Prištine i Beograda ponovo iziskuje spoljno dejstvo i angažman stranog faktora koji treba da iznađe rešenje.

Na njima nije ni malo lak zadatak, sada kada su i sami svesni da ih Kurti neće poslušati i odložiti ovu odluku na dodatnih 10 meseci, kako su mnogi direktni učesnici dijaloga zahtevali od njega. Zato, ostaje da se skoncentrišu na jaku diplomatsku aktivnost kako se, ionako, tenzična situacija ne bi otela kontroli.

Srbi sa Kosova i Metohije, odnosno njihovi predstavnici ispred Srpske liste zatražili su hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u cilju iznalaženja rešenja za problem koji tinja i preti da izazove novu destabilizaciju na terenu.

Priština spremna na eskalaciju krize

Čini se da su sa kosovske strane spremni na eskalaciju sukoba, a poslednjih meseci su sve radili upravo na tome, pa su svoje specijalne jedinice već odavno rasporedili na severu Kosova, uz dodatno prisustvo Kfor-a. Oni su dobili i elan i uz veliki broj raznih oružanih snaga, što svojih, što međunarodnih, uspeli da izazovu osećaj straha među Srbe, ali ni to nije rezultiralo većem odzivu građana za preregistraciju vozila.

Uz gomilanje oružanih jedinica specijalnih snaga policije Prištine i retoriku da su Srbija i Rusija spremne za eskalaciju na severu i često pominjanje paralelnih oružanih formacija, koje su demantovali i Kfor i Euleks, Priština na sve načine pokušava da optuži Beograd za trenutnu situaciju. Sa druge strane iz Beograda konstantno stižu poruke da je potrebno sačuvati mir i sigurnost i poziv pre svega Kforu da obezbedi miran život Srbima na Kosovu i Metohiji.

Patrole na magistralnim putevima

Kfor je rasporedio svoje patrole duž magistralnih puteva koji iz pravca Kosovske Mitrovice vode prema prelazima Jarinje i Brnjak, a iz Euleksa su istakli da je 105 policajaca raspoređeno na severu u cilju očuvanja bezbednosti.

Postavlja se pitanje koga će oni štititi u slučaju incidenata, kosovsku policiju od nenaoružanih građana koji su spremni na proteste u slučaju konfiskovanja privatne imovine, automobila, ili obične građane koji ne žele da se odreknu registarskih tablica koje priznaje ceo svet osim kosovskih vlasti?

Građani, posebno na severu Kosova i danas ističu da ne žele da promene svoje tablice. Kako kažu osećaju pritisak i napetost, znaju da Priština sebi neće oprostiti ovako mali broj preregistrovanih automobila i brinu da će ponovo biti kolateralna šteta zbog iluzija Aljbina Kurtija da može da vlada nad Srbima na severu Kosova i da ih pritiscima navede da se povinuju njegovim željama, prenosi Sputnik.

Mnogo toga je iza Srba na severu Kosova i prepoznaju trenutak kada će vuk iz jagnjeće kože pokazati svoju pravu ćud, pa baš tako vide pripadnike specijalnih jedinicaROSU specijalaca koji su prethodnih meseci pokazivali svoja blindirana vozila i duge cevi. Ponovo su sve oči okrenute ka Beogradu, a narod od Srbije i Aleksandra Vučića očekuje zaštitu, on je i sam više puta ponovio da je uz narod na Kosovu i Metohiji i da ukoliko Kfor ne zaštiti Srbe, Srbija to mora učiniti.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA