Najnovije

KRVAVA ULAZNICA ZA NATO: 40 Crnogoraca spremno da udari na Rusiju

Crnogorski vojnici u misiji protiv Rusije, vijest je koju je sinoć najavio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, a koja je naišla na oštre komentare, osude, pa i podsmevanja.

Profesor filozofije Dušan Krcunović kaže da je to u potpunosti u suprotnosti sa dugom istorijskom tradicijom, starih bratskih odnosa Crne Gore i Rusije.

Crna Gora platila krvavu ulaznicu za NATO

“Crna Gora je platila najkrvaviju ulaznicu u NATO pakt, u jedan agresivni vojni savez, a ova najava crnogorskog generala je nešto što se kosi, kao što rekoh, i kao što znamo, sa crnogorskom tradicijom i vjekovnim crnogorsko- ruskim odnosima. Dovoljno je samo da se sjetimo onog stiha iz NJegoševog djela Lazni car Šćepan Mali, pe će biti jasno da Crna Gora nikada nije trebalo da ulazi u NATO pakt, a kamoli d razmišlja o učešću u takozvanoj mirotvornoj misiji na granicama sa Rusijom. Riječ je o onoj rečenici iz NJegoševog djela koju izgovara jedan od vojvoda u Lažnom caru Šćepanu malom kada kaže: Ja ne pržim zemlje i narode!”. NATO pakt prži zemlje i narode i sada se u tu sramnu misiju uključuje i Crna Gora. Ja zaista nemam riječi”, kaže profesor Krcunović za Sputnjik.

Konflikt sa sopstvenom istorijom

Književnik Milutin Mićović ističe da je Crna Gora odnedavno prihvatila politički program koji podrazumijeva konflikt sa svojim narodom i svojom istorijom.

“Ovim potezom slanja vojnika na istok Crna Gora ulazi u konflikt sa svojom istorijom, i naravno sa Rusijom. Crna Gora u tome pokazuje drastičan nedostatak istorijske svijesti i visok stepen poslušnosti prema novim, nazovi prijateljima. Bez Rusije ne bi bilo Crne Gore. A postajući neprijatelj Rusije, kao u ovom slučaju, Crna Gora samu sebe, ne samo da ponižava već i poništava. Ali ipak Crna Gora ima narod, koji naravno mnogo pati, i koji je mnogo patio od crnogorske vlasti. Narod koji, protiv svih pritisaka i razaranja, vraća dostojanstvo Crnoj Gori. Tako, na kraju krajeva, ima nade za Crnu Goru, oslanjajući se na njen narod, i njeno istorijsko pamćenje”, poručuje Mićović za Sputnjik.

Crnogorski vojnici će u skladu sa odlukom Skupštine do kraja januara ući u sastav borbene trupe NATO alijanse na istočnim granicama Evrope. Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, izjavio je sinoć u emisiji „Fokus“, na TVCG da će u Bugarsku biti upućen ojačani pješadijski vod – ne više od 40 vojnika – čiji će zadatak, kako je rekao, biti odvraćanje od agresije.

Snimak predaje ukrajinske vojske pogledajte OVDE.

Izvor: sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA