Najnovije

MISTERIJA SEVERNOG TOKA: Čija vojska je bila tamo pre eksplozije?

Brod švedske mornarice primećen je u blizini gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 u Baltičkom moru nekoliko dana pre eksplozija, piše Dagens Nyheter.

Severni tok (Foto: Danish Defence)

„Novinari su koristili uslugu za praćenje kretanja brodova“, objašnjava list.

Dakle, brod je dva puta ulazio u područje blizu gasovoda, gde su kasnije otkrivena curenja.

Švedska ratna mornarica je potvrdila da je u tim oblastima sproveden „pomorski nadzor“, ali je odbila da navede svoje ciljeve kako bi očuvala poverljivost.

Krajem septembra je takođe objavljeno da je od 1. do 3. septembra helikopter američke mornarice kružio oko ostrva Bornholm, gde je kasnije došlo do curenja gasa. Osim toga, Amerikanci su nadletali gasovode 10. i 19. septembra, i u noćima između 22. i 26. septembra. U svim slučajevima, putanje američke vojske govore o posmatračkim letovima ili letu preko određenog dela vodenog područja. Posebno zbunjujuće tragove imaju helikopteri koji su leteli u noći 23. i 26. septembra.

Curenje gasa u Severnom toku i Severnom toku 2 otkriveno je 26. septembra i to na četiri mesta odjednom. Prema navodima operatera Nord Stream AG, ovo je incident bez presedana i nemoguće je proceniti vremenski okvir za popravku. Vlasti Nemačke i Danske ne isključuju da je uzrok incidenta sabotaža.

Kremlj je incident nazvao aktom međunarodnog terorizma. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, „sankcije nisu dovoljne za Anglosaksonce“, oni su počeli da uništavaju panevropsku energetsku infrastrukturu.

O situaciji na frontu u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA