Najnovije

PREOKRET U BOŠNJAČKOJ POLITICI: Izetbegović priznao poraz

Prema prvim nepotpunim rezultatima Opštih izbora BiH koje saopštavaju stranke, kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ubedljivo zaostaje za protivkandidatom iz SDP Denisom Bećirovićem.

Bakir Izetbegović (Foto: Jutjub)

Izetbegović je, prema istim rezultatima, osvojio 38,59 odsto podrške građana, dok Bećirović, koga je podržalo 10 opozicionih stranaka, ima više od 56 odsto podrške, javlja Tanjug.

U sedištu SDP-a slave pobedu Bećirovića, a deo sarajevskih analitičara smatra da je Izetbegović, kako kažu, „sam sebi odsekao granu” i da je došlo vreme da se povuče iz politike.

Izetbegovićeva SDA, kada je o Parlamentu BiH reč, ostaje najuticajnija stranka prema istim nepotunim izbornim rezulatima koje saopštavaju stranke.

Izetbegović priznaje poraz i kaže da je njegova borba bila protiv 11 stranaka opozicije, čiji je kandidat bio njegov protivkandidat Denis Bećirović.

„Jedanaest stranaka udružilo se protiv mene, SDA ima dobar rezultat kada je reč o Parlamentu BiH”, rekao je Izetbegović novinarima.

Upitan da li oseća ličnu odgovornost i kako će se stvari odvijati dalje, Izetbegović kaže:

„Svoj rezultat sam sačuvao kao što sam prošao na prošlim izborima, predsednik sam SDA i ona je daleko najjača stranka u BiH, a da li će doći do nekih previranja unutar stranke to ćemo videti”, reka je.

Ističe da SDA nije u padu, već u porastu.

Kako očekivati da pobedite 11 udruženih stranaka, upitao je Izetbegović i dodao da „neće sami sebe zbog toga kažnjavati”.

SDA je, ističe, napravila istorijski rezultat na ovim izborima, a sve drugo je problem koalicionog kapaciteta.

Komentarišući nametnutu odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, Izetbegović je rekao da je ona ojačala poziciju HDZ, ali da je još nisu detaljno analizirali.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA