Najnovije

UKRAJINSKI MAJOR O ''VAGNEROVCIMA'': Ako sam ja ovde, znači da se dobro bore

Komandira čete specijalnih snaga 517. bataljona Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Gruzda, koji u borbenim dejstvima učestvuje od marta, zarobili su borci privatne vojne kompanije Vagner.

Vagnerovac )Foto: Jutjub)

Pripadnik Oružanih snaga Ukrajinesa činom majora vratio se na položaje 1. oktobra. Međutim, nije znao da njegovi saborci više nisu tamo. Položaje su zauzeli borci Vagnerove grupe.

Kada je Gruzd počeo da se približava mestu starog rasporeda, otvorili su vatru na njega - jedan hitac u ruku. Major je imao sreće što je imao baterijsku lampu na podlaktici i metak je rikošetirao.

„Nakon što sam tražio dozvolu da idem dalje, rekli su mi: „Kreni. Prilazim bliže, još uvek ne vidim uniformu. Spustio je oružje i prišao bliže. Kada sam shvatio da to nisu naši, već protivnici, već je bilo kasno. Uhapsili su me... Zarobili su me”, kaže on.

Prema rečima komandira specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, tokom ratnih dejstava susreo se sa stranim plaćenicima. To su državljani Belorusije, Gruzije, Novog Zelanda, Engleske i drugih zemalja. Bore se zajedno sa ostalim ukrajinskim vojnicima i izvršavaju zajedničke zadatke. Poslednji put ih je video pre nego što su poslati na položaje u pravcu Bahmuta.

„Nedavno sam bio u Černigovskoj oblasti na rotaciji. Kada ste na osmatračnicima, gubici su manji. U direktnoj borbi, naravno, oni su neizbežni, a to nisu mali gubici. Na jednoj i na drugoj strani“, rekao je major.

Govoreći o borcima Vagnerove grupe, zarobljeni major je rekao da su oni veoma ozbiljan neprijatelj.

„Dobro se bore. Ako sam ja u zatočeništvu, onda znači da se oni dobro bore“, naglasio je Ruslan Gružd.

Prema njegovim rečima, njegova četa se sastojala od teritorijalne odbrane. Govoreći o slučajevima dezerterstva, zarobljenik je istakao da je znao za epizode ​​kada su čitave jedinice odlazile. Po njegovom mišljenju, za to je kriva nespremnost vojske za vođenje neprijateljstava.

„Neprofesionalizam komandnog vojske. Trebalo bi da postoji moralna i psihološka obuka vojske. I lična i komandna, onih koji vode podređene. Ako to nije slučaj, onda nema pouzdane linije odbrane“, rekao je on u razgovoru sa reporterom Federalne novinske agencije.

Gruzd je ispričao kako je njihova jedinica pripremana za borbena dejstva pre nego što je poslata na liniju fronta.

„Taktika ratovanja, neka vrsta specijalne obuke. Imali smo vremena, više od mesec dana, da razradimo interakcije, borbenu koordinaciju za izvođenje zajedničkih vojnih operacija“, napominje Ruslan Gruzd.

Povodom stavova o tome šta se dešava, on je izrazio nadu da će se sve uskoro završiti.

„Neophodno je da naši političari pronađu neko zajedničko rešenje kako bi zaustavili ubijanje i vojnika i civila. Da ne bi uništili infrastrukturu gradova, sela, naselja. Da ljudi žive u miru, rađaju decu, odgajaju. Da bi živeli dostojanstveno“, rezimirao je komandir specijalnih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

O stanju na frontu pročitajte OVDE.

Izvor: FAN(Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA