Najnovije

MOSKVA SPREMA BOŽIĆNI "POKLON" ZA ZAPAD: To bi bio Putinov udar za koji nemamo strategiju

Američki politički analitičar Tomas Fridman upozorova da Moskva bi Moskva mogla da "digne cene nafte i benzina u stratosferu“, i da za takav udarac Zapad jednostavno nije spreman.

Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Ruski lider Vladimir Putin mogao bi da orkestrira globalnu energetsku krizu koja bi nanela ogromnu štetu i Zapadu i Ukrajini. O tome u autorskoj kolumni koju objavljuje kijevski portal „Novo vreme“, piše poznati američki politički analitičar Tomas Fridman.

- Svet je zabrinut da bi Putin mogao da upotrebi taktičko nuklearno oružje. Možda su u pravu. Za sada, međutim, on sprema drugo oružje. To će biti naftna i gasna bomba koju će detonirati pred našim očima, i uz našu nenamernu pomoć. A to lako može da uradi zimi, piše Fridman.
Prema njegovim rečima, ako ruski predsednik to uradi, „to bi moglo da digne cene nafte i benzina u stratosferu“.

„Putin se nada da će političke posledice njegovog čina podeliti zapadnu alijansu i naterati mnoge zemlje da hitno traže prljav dogovor sa gospodarom Kremlja. Uključujući Sjedinjene Države, gde se izražava zabrinutost zbog sve veće cene ukrajinskog sukoba“, navodi se u članku.

Autor smatra da Putin sada vodi kopneni rat za probijanje ukrajinskih pozicija i energetski rat na dva fronta da bi slomio volju Kijeva i njegovih saveznika. On pokušava da uništi elektroenergetski sistem Ukrajine, kako bi tamo obezbedio dugu i hladnu zimu, dok istovremeno zauzima položaj kako bi se podigle cene energije za sve saveznike Ukrajine.

„A pošto mi – Amerika i Zapad – nemamo energetsku strategiju koja može da ublaži uticaj Putinove energetske bombe, to je zastrašujuća perspektiva“, rekao je Fridman.

On strahuje da bi u decembru Rusija mogla da prestane da izvozi svu rusku naftu i gas na mesec ili dva, nakon čega će nafta na tržištu poskupeti na 200 dolara po barelu.

„To će biti Putinova energetska bomba i božićni poklon za Zapad“, paničan je autor.

O stanju na frontu u Ukrajini pročitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA