Najnovije

SRBI SPREMNI ZA OTPOR PRIŠTINI: Iza preregistracije krije se namera proterivanja sa ognjišta

Za Prištinu je preregistracija tablica samo "kvaka" za pravi i jedini cilj - da Srbima sa severa Kosova onemoguće slobodu kretanja i konačno ih proteraju sa svojih ognjišta.

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

Ovako situaciju oko nametanja kosovskih tablica komentarišu predstavnici našeg naroda sa KiM, uz napomenu da je to samo nastavak kontinuiranog nasilja privremenih prištinskih institucija.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ocenio je juče da će najavljeno kažnjavanje Srba koji ne budu promenili registarske tablice države Srbije, biti povod za žestok demokratski odgovor naroda na ovim prostorima.

- Kosmetskim Srbima ostalo je samo još nekoliko prava koja im nisu ukinuta uz ćutanje međunarodne zajednice. Veliki broj medija u Beogradu nije dobro preneo šta je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao jer nije reč ni o kakvom odlaganju preregistracije, jer primena počinje, a samo će se kazne menjati - rekao je Simić za TV Prva.

Simić je naglasio da srpski narod na KiM nije sam, kao što nije bio ni prethodnih godina, i neće biti sam dok je na vlasti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naveo da je Srbima na Kosmetu, posle razgovora sa Vučićem, preneo jasnu poruku da vlasti u Beogradu neće dozvoliti da srpski narod bude ubijan i proteran sa vekovnih ognjišta.

- Kosmetski Srbi okrenuti su ka Beogradu i predsedniku Vučiću jer tu vide nadu i budućnost da njihova deca mogu da ostanu na prostoru KiM - rekao je Simić.

Potpredsednik Srpske liste potvrdio je da apsolutno zabrinjava i to što poslednjih meseci na severu KiM šetaju naoružane vojne formacije i što naoružana policija zaustavlja srpska vozila. On je istakao da je svako formiranje vojnih formacija na KiM nelegalno i suprotno Rezoluciji 1244 UN.

I dok je putem medija Kurti u petak uputio poziv gradonačelnicima sa severa Kosmeta da razgovaraju o preregistraciji vozila i računima za struju, iz civilnog društva ističu da žitelji i dalje strepe od razvoja događaja, ali i mogućeg konflikta.

- Nakon ubeđivanja predstavnika zemalja Kvinte Kurti je delimično popustio i samo je prolongirao i podelio u tri faze sprovođenje najavljenih mera. Lično mislim da Srbi osim produženja agonije nemaju ništa od ovog prolongiranja, tom odlukom Kurti samo nastavlja da psihički opterećuje Srbe - smatra Veroljub Petronić, istraživač iz Humanog centra za bezbednost u Kosovskoj Mitrovici.

Dodaje da su Srbi na severu na granici strpljenja zbog jednostranih poteza prištinskih vlasti. On izražava bojazan od mogućeg sukoba građana i kosovske policije ukoliko dođe do pisanja kazni zbog tablica, odnosno eventualnog oduzimanja vozila. Petronić ističe da povod za to može biti i neprimereno ponašanje pripadnika ROSU prema žiteljima severa Kosmeta koje presreću na ulici, maltretiraju, zaustavljaju vozila Hitne pomoći sa pacijentima...

- Sve ove nasilne akcije kosovske policije mogu dovesti do revolta i bunta građana - zaključuje Petronić.

Da odluka Prištine o neodlaganju preregistracije nije dobra smatra i visoki savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Derek Šole, koji je zatražio od premijera Aljbina Kurtija da odloži primenu novih pravila o registarskim tablicama, bez zaplene i novčanih kazni.

- Razgovarao sam sa kosovskim premijerom o važnosti izbegavanja tenzija i odlaganja primene novih pravila o registarskim tablicama - napisao je Šole na "Tviteru".

Dodao je da je u razgovoru bilo reči i o partnerstvu Vašingtona i Prištine i "zajedničkim ciljevima unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija Kosova".

Kurtija je kritikovao i bivši izaslanik nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel. On je rekao da nakon odbijanja tzv. Kosova da prihvati zahtev administracije predsednika DŽozefa Bajdena o produžavanju perioda preregistracije srpskih vozila za 10 meseci, "Kurtijevo prkosno ponašanje nije ništa novo". Kurti je, kaže Grenel, "odbio svaku ideju koju su izneli Amerikanci".

- Nema veze da li je predlog došao od republikanaca ili demokrata, Kurti sve odbija. Svako ko je učestvovao u razgovorima, zna da je ovo istina - rekao je Grenel za "Pavlović tudej".

Grenel je dodao da Bajdenov tim to tek sada shvata jer "Bajdenova Bela kuća nije obraćala pažnju na region Balkana".

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA