Najnovije

"CELA EVROPA ĆE DRHTATI" Kina tvrdi: Ako Ukrajina uđe u NATO moguć je nuklearni rat!

Kina je upozorila da bi se SAD mogle da se suoče sa "teškim posledicama", uključujući nuklearni rat, ako Ukrajini bude dozvoljeno da se pridruži Severnoatlantskom savezu (NATO).

NATO. (Foto: Southfront)

"Sve evropske zemlje će drhtati pod senkom mogućeg nuklearnog rata", upozorio je Peking u nedeljnom uvodniku državnog "Global tajmsa".

Kako je naveo list, u tom slučaju neće biti bezbednosti ni za koga, ni za Ukrajinu, ni za svet“.

„Umesto da traži rešenja za okončanje sukoba, Vašington je uvek iznova pokazao da SAD žure u drugom pravcu – raspirujući vatru rata“, dodali su oni, iako su naveli da je to malo verovatan scenario.

„Amerika je potpuno spremna sa našim NATO saveznicima da odbrani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki inč“, rekao je američki predsednik DŽo Bajden u petak.

Kako piše "Global tajms", on očigledno nije shvatio ironiju kada je naglasio „svaki centimetar“.

"To samo podseća ljude na obećanje tadašnjeg američkog državnog sekretara DŽejms Bejkera ​​tadašnjem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu – NATO se neće pomeriti ni za jedan inč prema istoku", navodi kineski list.

Predsednik Vladimir Zelenski obnovio je poziv da se pridruži alijansi pošto je Rusija anektirala četiri regiona u Ukrajini. Upitan o zahtevu Zelenskog da se ubrza članstvo Ukrajine u NATO-u, američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan rekao je prošle nedelje da sada „nije pravo vreme“ i da bi zahtev „trebalo da se razmotri u nekom drugom trenutku“.

Kina je pozvala NATO da se potpuno povuče iz istočne Evrope.

List dalje navodi da je to da li će sukob izmaći kontroli, briga svih.

"Ukrajina možda veruje da je njen izlaz ulazak u NATO. 'Mi smo de fakto saveznici… Ukrajina se prijavljuje da to bude de jure', rekao je Zelenski. Ali SAD ne misle tako. Ona samo želi da Ukrajina bude de fakto mamac za metke, tačka, zaključuje list.

Putin planira probu nuklearnog oružja na granicama Ukrajine?! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA