Najnovije

Koliko Rusa živi i radi u Srbiji od početka sukoba?

Od početka sukoba u Ukrajini u Srbiju je stiglo više od 17.000 Rusa i Ukrajinaca, od kojih je 6.500 dobilo radnu dozvolu i prijavilo se da radi u zemlji.

Srbija i Rusija (Ilustracija: RIA Novosti)

Oko 3.500 državljana Rusije dobilo je boravak u Srbiji „po osnovu spajanja s porodicom, a njih 1.800 u procesu je dobijanja radne dozvole”, otkrila je nedavno premijerka Ana Brnabić. Ipak, o tome koliko je naših građana otišlo da radi u Rusiju otkako je počela kriza, država nema preciznih podataka. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje potvrđuju za „Politiku” da nisu posredovali u zapošljavanju domaćih državljana u Rusiji, ni u ovoj godini, a ni u 2021. U Ministarstvu za rad ne odgovaraju na pitanje koje smo im nedavno uputili, ali prema ranije dostavljenim podacima, tokom 2021. u inostranstvu se posredstvom licenciranih agencija zaposlilo oko 1.100 državljana Srbije, od kojih 900 u Rusiji, dok agencije nisu posredovale u zapošljavanju u Ukrajini.

Ipak, prema procenama Privredne komore Srbije okvirno do 5.000 radnika iz Srbije radno je angažovano u Rusiji, ali se zbog aktuelne situacije u vezi sa Ukrajinom, određen broj vraća u našu zemlju. Najviše njih radi na visokogradnji, kao i izgradnji gasovoda, i mahom su traženi mašinci i građevinci različitog stepena obrazovanja.

Kada je reč o angažovanju Rusa u Srbiji, filijale Nacionalne službe državljanima Ruske Federacije izdale su u 2021. godini 1.364 dozvole za rad, a u prvoj polovini ove godine oko 2.500. Nadležni dodaju da nemaju precizne informacije o poslovima na kojima su građani iz Rusije angažovani kod nas, ali navode da veliki broj ruskih državljana radi kao IT stručnjaci.

To potvrđuje i Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu politiku, jer oni imućniji dolaze u Srbiju da bi nastavili da rade za zapadne kompanije.

– Neki od njih osnivaju firme, zbog čega moraju da iznajme stanove, pa deo primanja su prinuđeni da troše ovde. Tako da, ekonomski gledano, to i nije tako loše za nas, jer nam se povećava promet i obrti sredstava u lokalu – podseća Rajić. Napominje da to ipak ne važi za većinu izbeglih iz Rusije i Ukrajine.

– Ima dosta običnog sveta, proste radne snage, a to se posebno odnosi na Ukrajince kod kojih je situacija drugačija. Oni su pobegli od rata i ovde će nešto, bilo šta, morati da rade, da zarade za goli život. Dobro će doći našim manjim firmama, jer ionako vape za radnicima. Dobiće šansu da zaposle i te ljude. Da angažuju strance ionako im nije problem, jer u Beogradu već neko vreme radi više od 10.000 stranih državljana iz arapskih zemalja, Avganistana, Pakistana, Turske... – objašnjava Rajić.

Inače, ukrajinski radnici su ranije masovno prelazili da rade po Evropi, uglavnom građevinske poslove. Kod nas je dolazilo dosta kapetana brodova i dizaličara iz Ukrajine, jer su bili jeftinija radna snaga od naših radnika takvog profila, priseća se Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije.

A koliko je Rusa ostalo u Rusiji, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA