Najnovije

Vladimir Prebiračević: Podrška Rusiji i ruskom narodu je u Srbiji na visokom nivou

Srbija i Rusija (Ilustracija: RIA Novosti)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra '’Majak'’

Procesi u zemljama kolektivnog zapada poprimaju sve suludije obrise. Evropa je nekada bilo ozbiljno uporište liberalne demokratije koja se brinula o pravima i slobodama svih, pa i o pravima one najskrajnutije manjine, bila ona nacionalna,verska, seksualna ili pak neka druga.

Ovog puta su udarili na jačega u sukobu u Ukrajini. Oni su ovu zemlju totalno militarizovali, naoružavali, obučavali, prepustivši je na milost i nemilost raznim nacističkim ili polunacističkim grupacijama, koje nemaju ništa zajedničko sa takozvanim evropskim standardima ili vrednostima.

Nacizam je prosto isplivao na površinu. Čuju se povici sa svih strana kako je to mala i marginalizovana grupa, da ona ne predstavlja većinu običnih Ukrajinaca. Ipak ta marginalna grupa neonacista kontroliše državu a apsurd je to što se u takvoj zemlji na funkciji predsednika nalazi osoba jevrejskog porekla koja na svojoj garderobi nosi stilizovane nacističke ambleme iz vremena Drugog svetskog rata.

Građani Evrope malo znaju pravu istinu od dešavanjima u Ukrajini, jer nju mejnstrim mediji u ovim državama uspešno kriju. Kao da sankcije i histerija protiv svega što ima predznak rusko nisu bili dovoljni. Novo ludilo je zahvatile usijane glave pa se sada pored ostalog postoji ideja i namera da se zabrane putovanja ili ukinu vize licima koja poseduju ruskim pasoš.

Evropska unija namerava da ograniči slobodu kretanja građanima balkanskih država koje podržavaju Rusku Federaciju u sukobu u Ukrajini. Konkretno, prema belgijskoj onlajn publikaciji EUobserver, Savet EU razmatra mogućnost uvođenja viznih ograničenja za pristalice tradicionalističkih pogleda u zemljama Balkanskog poluostrva. Da li su tu mislili i na Srbiju?

Ističe se to da NATO i Evropska unija vide pretnju u „konzervativnim pravoslavnim grupama“ koje deluju u regionu, a sa kojima Rusija baštini čvrste odnose zasnovane na vekovnoj istoriji hrišćanstva. Osim toga, kolektivni Zapad strahuje da bi pripadnici panslovenskih organizacija mogli kao dobrovoljci učestvovati u ratnim dejstvima u Ukrajini na strani Ruske Federacije. S tim u vezi, Brisel je rešen da uskrati osnovna prava i slobode građanima država Zapadnog Balkana, uključujući tu i države članice Evropske unije.

I onda posle svega toga, sve te velike i vrle evropske demokrate prete da ako njih ne budemo slušali i ukoliko ne budemo bespogovorno izvršavali njihova naređenja koja su u najmanju ruku ponižavajuća, da nas neće primiti u Evropsku uniju. Istini za volju, mi u takvu fašističku tvorevinu ni ne želimo da ulazimo, niti pristajemo na to da nam se iz Brisela nameće šta i kako treba da radimo. A pritom je sve to na našu štetu. Mi  ne želimo da učestvujemo u istom stroju i u istim borbenim redovima sa ustašama i neonacistima protiv bratskog naroda. Možda u ovom trenutku  nismo u prilici da im pomognemo direktno, ali je sigurno da nećemo ni da im odmažemo na bilo koji način.

Izvor: Srpska analitika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA