Najnovije

AMERIČKA VOJSKA I CIA SU U UKRAJINI: Spremaju veliku operaciju

U Ukrajini deluje veliki broj pripadnika snaga za specijalne operacije CIA i američke vojske, objavio je list The Intercept, pozivajući se na izvore u američkim obaveštajnim službama.

Američka vojska (Foto: US Army)

Kako su izjavili visoki zvaničnici obaveštajnog aparata Sjedinjenih Država, na teritoriji Ukrajine se izvodi velika operacija u kojoj učestvuje veliki broj pripadnika američkih obaveštajnih službi i specijalnih snaga vojske SAD.

Sagovornici lista su istakli da su tajne operacije SAD unutar Ukrajine sada mnogo veće nego što su bile na početku oružanog sukoba. Nekoliko bivših i sadašnjih obaveštajnih zvaničnika je reklo da „u Ukrajini ima mnogo više personala i resursa, kako CIA i drugih američkih obaveštajnih agencija, nego što je bilo u februaru“.

Zajedno sa američkim vojnicima, u Ukrajini su prisutne specijalne snage iz drugih zemalja NATO-a, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Kanadu i Litvaniju.

U izveštaju Intercepta se navodi da se tajne operacije u Ukrajini sprovode u skladu sa tajnom predsedničkom odlukom, koja ukazuje da je predsednik Bajden prećutno obavestio Kongres o „širokom programu tajnih operacija unutar Ukrajine“.

I pored toga što ne postoje tačni podaci o delovanju američkih obaveštajnih službi u Ukrajini, mnogi stručnjaci smatraju da sama činjenica njihovog učešća u sukobu preti direktnim vojnim sukobom između SAD i Rusije. Analitičari kažu da su takve operacije u suprotnosti sa obećanjem predsednika Bajdena da neće slati trupe u Ukrajinu, jer bi to moglo da izazove svetski rat.

Ko je novi komandant ruskih snaga u specijalnoj vojnoj operaciji, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA