Najnovije

NEMAČKI MEDIJI: Nemačka traži od Vučića da uvede sankcije Rusiji, u suprotnom ga čekaju posledice

Nemačka pojačava pritisak na srpske vlasti da se pridruže sankcijama Rusiji, a ako Srbija odluči da krene drugim putem, biće posledica, piše nemački list "Di Velt", prenosi Reporteri.

Aleksandar Vučić (Foto: Predsedništvo Srbije)

Berlin želi da se Srbija opredeli ili za put ka Evropskoj uniji ili za partnerstvo sa Rusijom, kažu izvori lista "Di Velt" iz Berlina.

„Neophodnost odluke je sve veća u funkciji geopolitičkog razvoja“, rekao je predstavnik vlade nemačkom listu.

Kako se dalje navodi, u Berlinu su bili "iznenađeni i razočarani" kada je Srbija potpisala Plan konsultacija sa ministarstvom spoljnih poslova sa Rusijom, jer to, kako kažu, ne podržava očekivanja da će Beograd uvesti sankcije Rusiji.

"Taj plan, koji je kritikovao Zapad, potpisali su u septembru bivši ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i njegov ruski kolega Sergej Lavrov u NJujorku. U Beogradu su kasnije tvrdili da je to bio plan neformalnih konsultacija", navodi "Di Velt".

Kako prenosi list, u Berlinu preovladava utisak da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskusan političar koji je svestan aktuelne pozicije između EU i Rusije.

Navodi se da Vučić može da očekuje podršku nemačke vlade ako odluči da povede zemlju ka EU.

„Ako odluči da krene drugim putem, biće posledica“, dodaje list.

U Berlinu se ovih dana odvija aktivna diplomatija po pitanju Balkana. Tamo se okupio veliki broj stručnjaka iz regiona i političara, uoči samita Berlinskog procesa, na kojem će u četvrtak (3. novembra) biti potpisani sporazumi o slobodi kretanja i priznavanju dokumenata između zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA