Najnovije

RUSI PRONAŠLI NAČIN: Hoće li rusko bombardovanje slomiti volju Ukrajinaca da ratuju?

Ruske trupe gađaju vitalnu infrastrukturu Ukrajine, što omogućava smanjenje potencijala oružanih snaga Ukrajine, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. On je na sastanku u Ministarstvu odbrane Rusije rekao da se istovremeno preduzimaju sveobuhvatne mere kako bi bilo sprečeno stradanje ukrajinskih građana, prenosi RIA Novosti.

Raketna artiljerija (Foto: Jutjub)

Šojgu je dodao da Ukrajina nastavlja da organizuje, kako je naveo, terorističke akcije u cilju likvidacije civila i uništavanja društvenih objekata.

„Oružane snage Ukrajine ne prestaju da granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje, mesta za evakuaciju i mesta gde se deli humanitarna pomoć, svesno izvodeći napade na mesta gde se okuplja civilno stanovništvo”, rekao je Šojgu, prenosi Tanjug.

Malo nakon te, stigla je vest da je Kijev ponovo dobio struju a time i snabdevanje vodom. I to samo ograničeno jer na snazi ostaju redukcije struje. U ruskom bombardovanju energetskog sistema Ukrajine do sada je uništeno ili teško oštećeno oko 30 odsto pogona za proizvodnju i mreže za distribuciju električne energije. Zbog toga je čak i železnički saobraćaj u više navrata bio potpuno prekinut. Umesto električnih lokomotiva, najvažniji, prvenstveno vojni  transport, preuzele su dizel lokomotive kojih nema dovoljno.

Zbog toga se postavlja pitanje jesu li Rusi konačno pronašli način da efikasno utiču na ukrajinsku sposobnost za rat. Za razliku od trupa na frontu koje imaju ograničeno delovanje i artiljerije koja dobacuje, tek više desetina kilometara preko rovova, ciljanje energetskih postrojenja nanosi najveću štetu neprijatelju. To smo mi u Srbiji imali priliku da lično vidimo 1999. godine kada je NATO gađao naš energetski sistem.

Posle najnovijih dešavanja u Ukrajini, stiče se utisak da Vladimir Putin nije grešio kada je govorio o specijalnoj vojnoj operaciji. Do napada na Kerčki most i brodove Crnomorske flote u Sevastopolju prošlog vikenda, Rusi su delovanja ograničavali na front i ciljeve u njegovoj zaleđini. Nakon toga, Moskva kao da je izgubila strpljenje da se igra Davida i Golijata. U ovom slučaju jasno je ko je David a ko Golijat, koji je sasvim slučajno, druga svetska super sila.

U svakom slučaju, bez struje ne samo da je otežan svakodnevni život širom Ukrajine  već to utiče i na sposobnost njene vojske. Ako je prekinut železnički saobraćaj, snabdevanje municijom je usporeno jer umesto vagonima, municiju i ostale potrepštine treba dopremiti kamionima. A vozilima treba gorivo koje takođe treba dopremiti. I tako redom…

Snimak uspešne akcije vojske DNR pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA