Najnovije

Inicijativa intelektualaca može biti kap za promenu uslova za Karadžića

Inicijativa intelektualaca i slobodnih mislilaca u svetu protiv nehumanog postupanja prema prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću sigurno može biti jedna kap koja će doprineti da se promene nekorektni uslovi njegovog boravka u engleskom zatvoru, izjavio je advokat Miodrag Stojanović.

Radovan Karadžić (Ilustracija: Pravda)

NJegov kolega Goran Petronijević komentarisao je tvrdnju britanske Ambasade da Karadžić nema lošije uslove od drugih zatvorenika i da će mu pristup medijima biti kontrolisan zbog štete koju može da nanese žrtvama. On je ocenio da je taj dopis takav kao da ga je pisao bivši šef britanske diplomatije Dominik Rab, koji je bio ministar u vreme kada je Karadžić prebačen u britanski zatvor na ostrvu Vajt i da je pre toga bio jedan o pomoćnika u tužilaštvu u Hagu.

Advokat Stojanović je u izjavi za Srnu rekao da je Engleska poznata po upravo takvom odnosu prema haškim osuđenicima i ta situacija sa Karadžićem me jednostavno ne iznenađuje.

On je podsetio na predmet generala Radislava Krstića i šta je prošao u engleskom zatvoru, gde je doživio da čak bude pokušan atentat i njegovo ubistvo na izdržavanju zatvorske kazne.

Stojanović, advokat sa ogromnim iskustvom u predmetima ratnih zločina, ističe da Karadžić nije prvi koji u Haškom tribunalu ima probleme sa državom u kojoj izdržava kaznu zbog nekorektnih i nehumanih uslova boravka u zatvoru i naveo primere Milana Lukića u Estoniji, kao i ono što je govorio Radoslav Brđanin kako je prošao pre nego što je vraćen praktično da umre u Republici Srpskoj.

"Šta se može pomoći je pitanje koje treba usmeriti, pre svega, na odbranu Karadžića, koji se opredelio da se brani sam, a imao je Pitera Robinsona za pravnog savetnika. Procedura kroz koju oni mogu da pokušaju da prođu jeste obraćanje Tribunalu sa zahtevom da se promeni mesto daljeg izdržavanja preostalog dela kazne", naveo je Stojanović.

Prema njegovim rečima, to je ono što bi formalno bilo ispravno i moguće u ovom trenutku.

"Podsetio je da je takvih zahteva već bilo i nekim se izlazilo u susret.

Stojanović kao drugu opciju, ukoliko nema sluha u Tribunalu za usvajanje takvog zahteva, navodi građansku inicijativu intelektualaca, nezavisnih mislilaca širom Evrope i sveta, kroz koju se sada prolazi, s ciljem zaštite Karadžićevih osnovnih prava, bez obzira za šta i koliko je osuđen.

Istakao je da se ovom inicijativom traži od međunarodne javnosti da svojim apelima utiče na Tribunal da se Karadžiću promeni mesto izdržavanja kazne.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Advokat Goran Petronijević ocenio je u izjavi za Srnu da Ministarstvo pravde Velike Britanije i tamošnje zatvorske vlasti tretiraju bivšeg predsednika Republike Srpske Karadžića kao zarobljenika, a ne kao zatvorenika.

On je rekao da u Britaniji ne mogu da shvate da on nije njihov zatvorenik, već zatvorenik UN.

Kako objašnjava, takav odnos provejava i iz odgovora Ambasade Velike Britanije u Sarajevu na pismo grupe inteletualaca iz Srbije koji su se žalili na zatvorske uslove i tražili da se Karadžić premesti iz zatvora u Velikoj Britaniji.

Komentarišući tvrdnju britanske Ambasade da Karadžić nema lošije uslove od drugih zatvorenika i da će mu pristup medijima biti kontrolisan zbog štete koju može da nanese žrtvama, Petronijević je ocenio da je taj dopis takav kao da ga je pisao bivši šef britanske diplomatije Dominik Rab.

Ocenio je da teze britanske ambasade u Sarajevu nemaju "blage veze sa mozgom", Petronijević je, između ostalog, rekao:

"Vidim da je to preneo BIRN koji je poznat po neobjektivnom izveštavanju u odnosu na sve probleme koji se Srbima dešavaju u Hagu".

On smatra da su objašnjenja britanske Ambasade u Sarajevu nemušta odbrana, napominjući da je dobro da su oni počeli da se brane, jer su do sada ignorisali sve što se odnosi na Karadžićev položaj u njihovom zatvoru.

"Ovo nisu mogli da ignorišu zato što je ozbiljan broj intelektualaca, od kojih je jedan broj i svetski poznat, digao glas i to ne može da se ignoriše", poručio je Petronijević.

Prema njegovoj oceni, sporno je i to što se Britanci, koji se ponašaju kao da su iznad UN, hvale da je Engleska učestvovala na suprotnoj strani u ratovima devedesetih godina prošlog veka i da su učinili ogroman napor da se Karadžić pronađe i uhapsi, ali i da se obezbede dokazi.

Zatvor, istakao je, u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA